Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Αντιδράσεις για την προβοκάτσια ισραηλινού υπουργού στην Ιερουσαλήμ


Φώτο Αρχείου / Ιερουσαλήμ / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Robert Bye

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προβοκατόρικη παρουσία του Ισραηλινού υπουργού «Εθνικής Ασφάλειας» Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, επί 13 λεπτά, παρουσία μερικών δεκάδων Εβραίων εποίκων και αστυνομικών.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων είναι η διαφαινόμενη απόπειρα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει ευρύτερα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και όχι μόνον στην πλατεία των Τεμενών.

Στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε την εμφάνιση του Μπεν Γκβιρ στο αλ Ακσα εκτιμώντας πως συνιστά «πρόκληση» για τον παλαιστινιακό λαό, τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα. Προειδοποίησε ότι η συνέχιση τέτοιας προβοκάτσιας κατά των ιερών τόπων Μουσουλμάνων και Χριστιανών θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες εντάσεις και βία δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ. Τόνισε πως η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπόλογη για όποιες συνέπειες σε σχέση με τις ρατσιστικές πολιτικές κατά του παλαιστινιακού λαού και των ιερών τόπων του. Υποστήριξε πως η Ιερουσαλήμ και οι ιεροί τόποι και τα μνημεία της είναι «κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας προτού κλιμακωθεί.

Την κίνηση αυτή καταδίκασε και η Ιορδανία, που είναι θεματοφύλακας του αλ ‘Ακσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους Μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους Εβραίους. Σε ανακοίνωσή του το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στο τέμενος αλ ‘Ακσα και την παραβίαση της ιερότητάς του». Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για «πρόκληση» η οποία μπορεί να προκαλέσει «κλιμάκωση». Παράλληλα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ιορδανία, Εϊτάν Σούρκις, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν προκειμένου να ακούσει τις διαμαρτυρίες. Ο Σούρκις απάντησε πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ανατρέψει το στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε το Ισραήλ για την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ στην πλατεία Τεμενών χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική ενέργεια από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που όρμησε» στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης καταδίκασαν την εμφάνιση του Μπεν Γκβιρ στην περιοχή απαιτώντας τον τερματισμό τέτοιων «σοβαρών και προκλητικών παραβιάσεων» του στάτους κβο που ισχύει στην περιοχή.

Ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ», Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμα που έκανε στη Βηρυτό, τόνισε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο Τέμενος αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τις «προκλητικές ενέργειες κατά του τεμένους Αλ Ακσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Την αντίθεσή τους στην ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έχουν ως αποτέλεσμα -όπως όλα δείχνουν- και την αναβολή τουλάχιστον ως τον Φλεβάρη της επίσημης επίσκεψης που σχεδίαζε στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο κινήσεων για ενίσχυση και αύξηση των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ (για εξομάλυνση σχέσεων με αραβικές ή και μουσουλμανικές χώρες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου