Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

«ΕΣΤΙΑ» τέλος: Από διαμερίσματα σε στρατόπεδα χιλιάδες πρόσφυγες

▸Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί το δόγμα «κάντε (σε πρόσφυγες και μετανάστες) τον βίο αβίωτο», που πρώτος φέρεται να είχε διατυπώσει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ το 2013.

Τις ημέρες αυτές της «αγάπης και χαράς» περίπου 4.000 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, που διέμεναν σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, πετιούνται στον δρόμο και μεταφέρονται κακήν κακώς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Την διακοπή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ως το τέλος του έτους είχε προαναγγείλει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλούμενο, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), τη «βελτιωμένη διαχείριση του Μεταναστευτικού» και ακολούθως τον στόχο της «περαιτέρω αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων» –την στιγμή που ο προσφυγικός πληθυσμός δεν ξεπερνά το 0,17% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Μας ενημέρωσαν ότι σε δύο μέρες πρέπει να εγκαταλείψουμε το διαμέρισμα. Δεν γνωρίζουμε (ακόμη) όμως πού θα πάμε. Η έξωσή μας από το διαμέρισμα θα μας καταστήσει άστεγους, χωρίς καμία κοινωνική υποστήριξη, χωρίς φαγητό», περιέγραφε στο ΕΣΠ πατέρας οικογένειας από το Ιράκ που διαμένει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Αυτό που ξεπερνά όμως κάθε νοσηρή φαντασία κυνισμού, είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μίσθωση των διαμερισμάτων από τα οποία εκδιώκονται οι πρόσφυγες σε ευάλωτες οικογένειες Ελλήνων μέσω του προγράμματος «Κάλυψη». Με τα ενοίκια στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις να έχουν εκτοξευθεί λόγω της επέλασης του real estate κεφαλαίου, και εν όψει «τσουνάμι» πλειστηριασμών από τράπεζες και funds, η κυβέρνηση υποδεικνύει ως «λύση» στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα τον εξανδραποδισμό των πιο φτωχών από τους φτωχούς.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.12.22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου