Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Ανησυχία στα αμερικανικά επιτελεία για την ενίσχυση του κινεζικού πολεμικού στόλου

ΗΠΑ: Ανησυχία στα αμερικανικά επιτελεία για την ενίσχυση του κινεζικού πολεμικού στόλου
Φώτο Αρχείου / Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας σε σχηματισμό

«Συναγερμό» στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η διαρκής ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, με τα αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία και τις «δεξαμενές σκέψης» του χώρου να καλούν σε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για τη ναυπήγηση περισσότερων και πιο εξελιγμένων πλοίων, ώστε να μειωθεί και ει δυνατόν να υπερκεραστεί το πλεονέκτημα που ήδη διαθέτει το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, ο Σαμ Τανγκρέντι, καθηγητής στην έδρα Μελετών Μελλοντικού Πολέμου στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ, σημειώνει σε έρευνά του ότι η Κίνα διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον κόσμο και ότι με βάση την ιστορία, ο μεγαλύτερος στόλος σχεδόν πάντα κερδίζει.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Τανγκρέντι, επικαλούμενος την Έκθεση Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας του Πενταγώνου για το 2022, το Ναυτικό του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» της Κίνας ξεπέρασε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε μέγεθος στόλου το 2020 και τώρα διαθέτει περίπου 340 πολεμικά πλοία. Μάλιστα ο κινεζικός στόλος αναμένεται να αυξηθεί στα 400 πλοία τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ο στόλος των ΗΠΑ είναι κάτω από 300 πλοία και ο στόχος του Πενταγώνου είναι να έχει 350 επανδρωμένα πλοία, πολύ πίσω από την Κίνα, μέχρι το 2045.
Καθοριστικό το αριθμητικό πλεονέκτημα

«Αν η Ιστορία μας δίνει κάποιο μάθημα, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως το αριθμητικό πλεονέκτημα της Κίνας είναι πιθανό να οδηγήσει σε ήττα το Ναυτικό των ΗΠΑ σε οποιονδήποτε πόλεμο», αναφέρει ο Τανγκρέντι στην έρευνά του, που παρουσιάστηκε στο τεύχος Γενάρη του περιοδικού «Εξελίξεις» του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Ο Τανγκρέντι, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, εξέτασε 28 ναυτικούς πολέμους, από τους Ελληνο-Περσικούς Πολέμους του 5ου αιώνα π.Χ., μέχρι τις πρόσφατες ναυμαχίες του 20ού αιώνα και διαπίστωσε ότι μόνο σε τρεις περιπτώσεις η ανώτερη τεχνολογία υπερνίκησε το μεγαλύτερο μέγεθος.

«Όλοι οι άλλοι πόλεμοι κερδήθηκαν είτε από μεγαλύτερους στόλους ή, όταν είχαμε ίσες δυνάμεις, από καλύτερη στρατηγική ή ανώτερη ναυτοσύνη», έγραψε ο Τανγκρέντι. Πρόσθεσε όμως πως «συχνά και οι τρεις προαναφερθείσες παράμετροι λειτουργούν συμπληρωματικά, επειδή η εκμετάλλευση ενός μεγάλου στόλου γενικά διευκολύνει την εκτενέστερη εκπαίδευση και συχνά αποτελεί ένδειξη ότι οι ηγέτες ενδιαφέρονται για στρατηγικές απαιτήσεις».

«Οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να αναρωτηθούν σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι να στοιχηματίσουν στην τεχνολογική -χωρίς αριθμητική- υπεροχή σε αυτόν τον αγώνα», σημείωσε ο Τανγκρέντι και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι ένας μικρότερος, τεχνολογικά ανώτερος στόλος δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει έναν πολύ μεγαλύτερο στόλο, λέω μόνο ότι -με την πιθανή εξαίρεση τριών περιπτώσεων τα τελευταία 1.200 χρόνια- καμία δεν το έχει καταφέρει».
Προβληματισμός και στο Πεντάγωνο

Πάντως φαίνεται ότι τον προβληματισμό που εκφράζει ο Τανγκρέντι ενστερνίζονται και αρκετοί εντός του Πενταγώνου.

Ήδη ο ναύαρχος Ντάριλ Κόντλ, αρχηγός της Διοίκησης των Δυνάμεων του Στόλου των ΗΠΑ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες να εντείνουν την παραγωγή τους, λέγοντας ότι «δεν παραδίδετε τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε», ενώ και ο διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, ανέδειξε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υστερούν αριθμητικά σε μια πιθανή σύγκρουση στον Ειρηνικό.

Μάλιστα αυτός ο προβληματισμός φαίνεται να αγγίζει και την αμερικανική πολιτική αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς στο δημοσίευμα του CNN εκφράζεται η ανησυχία ότι η αμερικανική πολεμική βιομηχανία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα και στην παροχή όπλων στην Ουκρανία και στην ανάγκη ενίσχυσης του οπλοστασίου των ΗΠΑ ώστε να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό με την Κίνα…

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου