Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Νομοσχέδιο Υπουργείου Άμυνας: Οι Γυναίκες Εθνοφυλακή, ο λαός μας στα χακί!

Η βαθύτερη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας προωθείται με τον στόχο της αναβάθμισης της Εθνοφυλακής και ένταξης των γυναικών στον στρατό: Το νέο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις τίθεται επί τάπητος προς ψήφιση από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια συγκυρία ακραίας φτωχοποίησης της εργατικής τάξης και του λαού, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζει ασταμάτητα και να κλιμακώνεται ανευ προηγουμένου, και τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό να αποκτά νέες επικίνδυνες διαστάσεις λόγω της πρωτοφανούς κρίσης και της καινούργιας φάσης στην οποία μπήκε ο σημερινός κόσμος, αδράχνει την ευκαιρία να αναβαθμίσει την Εθνοφυλακή και τον στρατό με την πραγματοποίηση της ένταξης των γυναικών – μάλιστα σε εθελοντική βάση – σε αυτή.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» τέθηκε, καθόλου τυχαία, σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές – όπως αυτή η κυβέρνηση έκανε ξανά και με άλλα νομοσχέδια – και τώρα επιδιώκει όσο πιο άμεσα γίνεται να το προωθήσει για ψήφιση στην Βουλή. Στο άρθρο 64 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι που χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για δυνατότητα υπηρέτησης και των γυναικών στις μονάδες της Εθνοφυλακής.

Αυτή η επιδίωξη δεν έπεσε από τον ουρανό, και δεν μπήκε βέβαια στην αστική πολιτική ατζέντα μόνο από την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από την προηγούμενη, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Στην πραγματικότητα η ΝΔ θέλει να κάνει πράξη έναν ανεκπλήρωτο στόχο που τέθηκε ήδη τα προηγούμενα χρόνια από την πολεμοκάπηλη μιλιταριστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ακροδεξιά, και πιο συγκεκριμένα, υπο τον πρώην υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο μαζί με τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, οι οποίοι το 2018 υλοποίησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών για την Εθνοφυλακή με πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Μακεδονία, στον Έβρο και σε νησιά.

Γενικότερα, τα προηγούμενα χρόνια, η Εθνοφυλακή μαζί με τις φασιστικές Λέσχες Εφέδρων, επιδιώχθηκε να παίξουν έναν βοηθητικό και συμπληρωματικό ρόλο στο «έργο» των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους άμεσης παρέμβασης τους για την επίλυση κρισιακών «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης». Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή μονάδων της Εθνοφυλακής στην κατασταλτική και δολοφονική επιχείρηση του ελληνικού κράτους ενάντια στους/ις πρόσφυγες/ισσες / μετανάστ(ρι)ες κατά την διάρκεια της κρίσης του Έβρου το 2020. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη ενέπλεξε μονάδες της εθνικιστικής Εθνοφυλακής σε τέτοιες επιχειρήσεις, και τώρα με το νέο νομοσχέδιο, έρχεται να σφραγίσει και θεσμικά την αναβαθμισμένη τους ύπαρξη και ρόλο, εκπληρώνοντας οριστικά έναν στόχο που έθεσαν οι προκάτοχοί της.

Αυτές οι επιδιώξεις του αστικού πολιτικού κόσμου και του στρατιωτικού κατεστημένου αποτελούν στην πραγματικότητα τα εναύσματα και τους κρίκους για την μακροπρόθεσμη προώθηση και πραγματοποίηση της στράτευσης των γυναικών στον στρατό εν γένει, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός πιο αυταρχικού και εκσυγχρονισμένου στρατού με τον οποίο τον ελληνικό κράτος θα μπορέσει να μετασχηματιστεί στον πολυπόθητο «Ισραήλ των Βαλκανίων». Βρίσκεται στο ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο και κλίμα μιλιταρισμού, εθνικιστικής προπαγάνδας και τύφλωσης τώρα που ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου οξύνεται, και οι φτωχές γυναίκες και ο

κόσμος της εργασίας καλούνται τώρα να υπηρετήσουν την εθνική ενότητα και να θυσιαστούν για τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους τους. Ταυτόχρονα, εντάσσεται – και έρχεται να συμπληρώσει – τα αστικά και ιμπεριαλιστικά δόγματα και αρχιτεκτονική της άμυνας και της ασφάλειας, του πολέμου και της καταστολής. Ανήκει στο υπο διαμόρφωση από την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος νέο αυταρχικό θεσμικό/νομικό πλαίσιο που αντιστοιχεί στον ανανεωμένο πολεμικό και κατασταλτικό, ακόμη πιο αντιδραστικό και εχθρικό ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στους εργαζόμενους, στους/ις πρόσφυγες/ισσες / μετανάστ(ρι)ες και στα κινήματα. Έρχεται να γίνει πράξη σε έναν χρόνο που η εμπλοκή-συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο στην Ουκρανία εντείνεται και η οργανική και αναβαθμισμένη ένταξη του στα δυτικά καπιταλιστικά-ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μεγαλώνει πολλαπλασιάζοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την παρεμβατικότητα του ελληνικού στρατού στην Μεσόγειο, την Αφρική, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών πολιτικών και οικονομικών στόχων του ελληνικού κεφαλαίου.

Ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός στέκεται απέναντι σε όλα αυτά και εναντιώνεται στο νέο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι ανάγκη το αντιπολεμικό και το φεμινιστικό κίνημα, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να αντισταθούν και να μπλοκάρουν τα κυβερνητικά και τα αστικά πολιτικά σχέδια συνολικά για αναβάθμιση της Εθνοφυλακής και ένταξη των γυναικών στον στρατό, όπως και να αντιπαλέψουν την προσπάθεια να προβληθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρήσιμες και φιλικές προς την κοινωνία.

Καλούμε σε κοινή πάλη ενάντια στο σύνολο των αστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών:

Για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το κλείσιμο των βάσεων των ΗΠΑ και την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ενάντια στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό και τους εξοπλισμούς, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και τις αστικές απαιτήσεις για εθνική ενότητα για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών, με το μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και της καταστολής και των δογμάτων άμυνας/ασφάλειας.

Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός 
Email: antipolemikos_diethnistikos_syntonismos@outlook.com Facebook: Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου