Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Γερμανικό φρένο στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία


Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις ΠιστόριουςAP Photo/Michael Probst
Γερμανικό φρένο στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
efsyn.gr
Δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο των συμμάχων στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία, καθώς το αίτημα της Ουκρανίας βρήκε σθεναρή αντίσταση από το Βερολίνο. Ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έβαλε φρένο στις προσδοκίες για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, τύπου Leopard 2, στην Ουκρανία, που τα ζητά μετ' επιτάσεως, την ώρα που στη βάση Ραμστάιν του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Άμυνας συζητούν πώς θα βοηθήσουν το Κίεβο στον πόλεμο.

Ο Πιστόριους είπε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στο ουκρανικό αίτημα για τα Leopard 2. «Δεν μπορούμε όλοι να πούμε σήμερα πότε θα έρθει η απόφαση και πώς θα μοιάζει αυτή», είπε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, είπε ο Πιστόριους, έχει δώσει εντολή στον γερμανικό στρατό να «αξιολογήσει» πόσα και ποια Leopard θα μπορούσε να στείλει, ώστε η κυβέρνηση να «δράσει γρήγορα» μόλις ληφθεί η τελική απόφαση.

«Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (...) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», είπε ο Μπόρις Πιστόριους, που υποστήριξε ότι «εντύπωση» πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη».

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη» του Βερολίνου, είπε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μπόρις Πιστόριους.

Το ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Άμυνας περίπου 50 χωρών συνεδρίασαν στο Ραμστάιν για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Βασικό ζήτημα της συνόδου είναι τι θα πράξει η Γερμανία, η οποία δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. εκτιμούσε χθες ότι τελικά η Γερμανία ήταν πιθανό να εγκρίνει τις εξαγωγές Leopard.
Αισιοδοξεί η Πολωνία

Παρά την αρνητική εξέκιξη, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία θα στεφθούν τελικά από επιτυχία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως οι σύμμαχοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο.

«Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας. Ο Μάριους Μπλάζακ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ώστε ο πόλεμος να μη διαχυθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε.
Η ελπίδα του Μπορέλ

Την ελπίδα ότι η απόφαση για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα λαμβανόταν σήμερα είχε εκφράσει νωρίτερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, που δήλωσε ότι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να στείλουν άρματα. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη Μαδρίτη. «Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί», πρόσθεσε.


Ζοζέπ ΜπορέλAP Photo/Virginia Mayo

Ωστόσο για το αποτέλεσμα της συνόδου είχε προϊδεάσει και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που δήλωσε νωρίτερα στο Βερολίνο πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επίσης, έχει πει σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του ούτε θα στείλει ούτε θα εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά τανκς στην Ουκρανία μέχρι η Ουάσιγκτον να συμφωνήσει να δώσουν τα δικά της. Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να παραδώσουν το M1 Abrams, στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν το αίτημα, σημειώνοντας ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams τους θα ήταν πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα χειριστούν και να τα συντηρήσουν. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα στείλουν 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ως μέρος του τεράστιου πακέτου βοήθειας 2,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε κρυφά στο Κίεβο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη βοήθεια, ενώ συζήτησαν και τους στρατιωτικούς στόχους για τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας μέσω βιντεοκλήσης, και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης. Όπως είπε, οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου