Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Κόβουν αυθαίρετα τις φοιτητικές άδειες των φαντάρων

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

▸Πολλοί διοικητές παίζουν παιχνίδια με το μέλλον των φαντάρων επικαλούμενοι κενά στις μονάδες

Πρόσφατα έφτασε μια ακόμη επιστολή καταγγελίας στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων από γονιό συνφάνταρου που υπηρετεί σε νησί, όπου θίγει ένα ζήτημα το οποίο αποκαλύπτει το πόσο αδίστακτοι είναι οι διοικητές των μονάδων. Για μια ακόμη φορά, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα, η ίδια αυθαιρεσία.

Οι συνάδελφοι στρατιώτες, που ταυτόχρονα έχουν την ιδιότητα του φοιτητή και πρέπει να συμμετέχουν στις εξεταστικές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αντιμετωπίζουν την άρνηση των διοικήσεων. Οι διοικητές, εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια των ρυθμίσεων του ΓΕΣ δεν τους δίνουν άδειες με πρόσχημα τα κενά στην επάνδρωση των μονάδων και τις ατελείωτες υπηρεσίες που αυτοί έχουν επιβάλλει ή απαιτούν από τους φαντάρους να «βάλουν» κανονική άδεια.
Γιατί δεν μειώνουν τις υπηρεσίες; Γιατί δεν βάζουν στελέχη να κάνουν υπηρεσία ώστε να ελαφρύνουν τους φαντάρους; Το μόνο που νοιάζει τους διοικητές είναι η καριέρα τους. Το πώς θα γίνουν αρεστοί στον ταξίαρχο και τον στρατηγό της ΑΣΔΕΝ! Συνάδελφοι, πρέπει να μάθουμε τα δικαιώματά μας. Σχετικά με τις φοιτητικές άδειες ισχύουν τα εξής:

α) Δύο ημέρες για κάθε μάθημα ή ένα για το καθένα; Η απάντηση είναι όσες ειδικές άδειες απομένουν με την προσκόμιση των βεβαιώσεων,

β) χορηγείται στους φοιτητές σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εσωτερικού ή εξωτερικού, για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές. Φοιτητής θεωρείται όποιος είναι γραμμένος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές. Όσοι είναι γραμμένοι σε φροντιστήριο ή σε εκπαιδευτήριο που δεν είναι αναγνωρισμένο ή ενταγμένο σε βαθμίδα εκπαίδευσης (εργαστήριο ελευθέρων σπουδών κλπ), καθώς και όσοι είναι γραμμένοι σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, δε θεωρούνται φοιτητές,

γ) Έχει διάρκεια τριών ημερών για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οι υπηρετούντες οφείλουν να υπηρετήσουν, χωρίς να υπερβαίνει τις 20 ημέρες. Ως πλήρες δίμηνο θεωρείται και ο πλήρης μήνας που τυχόν απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων από το σύνολο της καθοριζομένης προς απόλυση πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας,

δ) όσοι λαμβάνουν φοιτητική άδεια, μετά την επιστροφή τους απ’ αυτή, οφείλουν να προσκομίσουν στη μονάδα τους βεβαίωση της οικείας σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περί συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της άδειας, σε εξετάσεις (τμηματικές, προαγωγικές, απολυτήριες ή πτυχιακές).

Τα στρατόπεδα έχουν την καλύτερη επάνδρωση αυτή την περίοδο και οι υπηρεσίες πρέπει να μετριαστούν και να μοιραστούν με τα υπόλοιπα στελέχη. Εμείς καλούμε τους φαντάρους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα του φαντάρου πολίτη με στολή και απαιτούμε από τους διοικητές να δώσουν τις προβλεπόμενες ειδικές-φοιτητικές άδειες.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου