Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ισραήλ: Διαδηλώσεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

The Press Project
Ισραήλ: Διαδηλώσεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο σε τρεις μεγάλες πόλεις κατά των σχεδίων δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τους διοργανωτές να τον κατηγορούν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Νετανιάχου, τώρα στην έκτη θητεία του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, σε αυτό που έχει περιγράψει ως αποκατάσταση της ισορροπίας των εξουσιών.

Οι επικριτές λένε ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα ακρωτηριάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, θα προωθήσουν τη διαφθορά, θα αναχαιτίσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσουν το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ από την αξιοπιστία που βοηθά να αποκρούσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική συνταγματική κρίση». Τόνισε ότι «εργάζεται αδιάκοπα, με κάθε μέσο, καταβάλλοντας ασταμάτητες προσπάθειες με τα σχετικά μέρη, με στόχο να δημιουργήσει μια ευρεία προσέγγιση, προσεκτική, και μια συζήτηση και διάλογο με σεβασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου