Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Σκάνδαλα διαφθοράς πλήττουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, μπαράζ παραιτήσεων

Σκάνδαλα διαφθοράς πλήττουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, μπαράζ παραιτήσεων

Ο αν. προσωπάρχης Ζελένσκι, ο αν. γενικός εισαγγελέας και ο αν. υπ. Αμυνας εκτός κυβέρνησης. Μπαράζ αλλαγών προανήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μετά από καταγγελίες για διαφθορά οι οποίες απειλούν να πλήξουν την στήριξη της Δύσης στην αμυντική προσπάθεια της χώρας, μεταδίδει ο Guardian.

Οι αλλαγές αφορούν προσωπικό σε ανώτερα αλλά και χαμηλότερα επίπεδα, μετά από καταγγελίες για δωροδοκία. Η χώρα άλλωστε έχει μακρύ ιστορικό σε ανάλογα θέματα, αλλά η κρίση έρχεται σε μια στιγμή που κρίνεται το εάν θα ενισχυθεί η χώρα με άρματα μάχης ώστε να καταφέρει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Υπάρχουν ήδη αποφάσεις –κάποιες σήμερα, άλλες αύριο– σχετικά με αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα σε υπουργεία και άλλες δομές της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και στις περιφέρειες και στην δικαιοσύνη», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν ταυτοποίησε τους αξιωματούχους που θα αντικατασταθούν, είπε ότι τα σχέδιά του περιελάμβαναν και αυστηρότερη εποπτεία για τα ταξίδια στο εξωτερικό σε επίσημες αποστολές.
Οι πρώτες παραιτήσεις

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γ. Σαποβάλοφ, υπεύθυνος για την παροχή τροφίμων και εξοπλισμού στα στρατεύματα, παραιτήθηκε, επικαλούμενος «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά που ο ίδιος και το υπουργείο λένε ότι είναι αβάσιμες.

Μια δήλωση στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η παραίτησή του ήταν «μια άξια πράξη» που θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης απέναντι στο υπουργείο, αναφέρει το Reuters.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Ολεξίι Σιμονένκο. Το Reuters αναφέρει ότι στη δήλωση που ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του δεν εξήγησε τον λόγο, αλλά είπε ότι ήταν «σύμφωνα με τη δική του επιθυμία».

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Κίριλο Τιμοσένκο, ζήτησε σήμερα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. «Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», επεσήμανε ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Τιμοσένκο δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του. Ωστόσο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου