Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Σχέδια επί χάρτου για απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Βρετανία


Εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα κατεβαίνουν στη χθεσινή απεργία κρατώντας πλακάτ που ζητούν στήριξη του κλάδου τουςAP Photo/Alastair Grant
Σχέδια επί χάρτου για απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Βρετανία
efsyn.gr
Νέα κατασταλτικά μέτρα κατά των ειρηνικών πολιτικών διαδηλώσεων και των διαδηλωτών στη Βρετανία αποφάσισε να εισάγει η κυβέρνηση των Συντηρητικών, τα οποία θα επιτρέπουν ουσιαστικά στην αστυνομία να διαλύει συγκεντρώσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, ακόμη και με το κριτήριο της δημόσιας ασφάλειας που ορίζουν πολλές φορές η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές για τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Δεκάδες ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καταστείλει την ελευθερία του λόγου, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σούνακ προχωρά σε μια απέλπιδα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τον δημόσιο διάλογο από τα μυριάδες προβλήματα που απασχολούν τη Βρετανία αυτή την περίοδο, όπως η ακρίβεια, η υποβάθμιση του NHS και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση των Τόρις ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα καταθέσει τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη που ήδη έχει φέρει στη. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση σε μια περίοδο που η λαϊκή διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων βρίσκεται στα ύψη, ενώ η δημοτικότητα του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται στα τάρταρα.

Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο στοχεύει ξεκάθαρα οργανώσεις και κινήματα όπως το Black Lives Matter, το Extinction Rebellion και το Just Stop Oil, οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επιθετικά και τολμηρά μέσα και τακτικές στη διάρκεια αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο έρχεται να ποινικοποιήσει πάγιες τακτικές διαμαρτυρίας, όπως το το αλυσόδεμα διαδηλωτών σε κτίρια και θα μπορούσε να αναγκάσει όσους κατεβαίνουν συχνά στον δρόμο να φορούν ηλεκτρονικές ταμπέλες ταυτοποίησης και παρακολούθησης. Η νέα τροπολογία θα δώσει επίσης στην αστυνομία την εξουσία να διαλύει διαδηλώσεις χωρίς να υπάρξει καν η ελάχιστη ένταση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επικαλέστηκε τη γνωστή επιχειρηματολογία των κυβερνώντων περί «μειοψηφιών»: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο διαμαρτυρίες που διεξάγονται από μια μικρή μειοψηφία και διαταράσσουν τη ζωή των πολιτών. Δεν είναι αποδεκτό και θα τερματίσουμε αυτό το καθεστώς».
Δεν θέλει περαιτέρω εξουσίες η αστυνομία

Αναφορικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, εξέδωσε επίσης μια δήλωση, στην οποία κατέστησε σαφές ότι η αστυνομία δεν είχε ζητήσει από την κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες για να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Ο Άνταμ Βάγκνερ, κορυφαίος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα η αστυνομία θα επωφεληθεί ελάχιστα έως καθόλου από αυτό το νομοσχέδιο, και περισσότερο θα έχει κόστος για τη δημόσια εικόνα της.

«Η αστυνομία έχει ήδη τη δυνατότητα να αποφασίσει σε ποιες διαδηλώσεις θα παρέμβει. Ό,τι και να κάνουν, θα δεχτούν κριτική και ιδανικά θα προτιμούσαν να έχουν αποστασιοποιηθούν από περιστατικά αναίτιας καταστολής και την κακή δημοσιότητα που τα συνοδεύει», είπε ο Βάγκνερ στο CNN.

Ο Βάγκνερ πιστεύει ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και στα δικαστήρια την κυβέρνηση για παραβίαση της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επικριτές της απόφασης της κυβέρνησης Σούνακ επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί έχουν εδώ και δεκαετίες τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις που βγαίνουν εκτός ελέγχου και προκαλούν αναταραχές.

Η Γιασμίν Αχμέντ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε επίσης στο CNN:

«Το δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε είναι θεμελιώδες, ειδικά σε μια περίοδο που βρισκόμαστε στη δίνη μιας πληθωριστικής και κλιματικής κρίσης και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας έχουν γονατίσει. Αντί να βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας –άτομα που εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών– η κυβέρνηση χάνει χρόνο συντρίβοντας τη διαφωνία», πρόσθεσε η Αχμέντ.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές γενικά υποστηρίζουν δημόσια την κυβέρνηση, αλλά πίσω από τα φώτα των ΜΜΕ ορισμένοι παραδέχονται ότι η εισαγωγή περαιτέρω τροπολογιών στο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τα χαμηλά νούμερα που σημειώνει το Συντηρητικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN.

Την προσπάθεια ανάκαμψης αντανακλούν και οι πολιτικές για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, για τον περιορισμό της απεργίας και την προστασία -δια νόμου- των αγαλμάτων και των εθνικών μνημείων μετά και το κίνημα του 2020 ενάντια στην ιστορία της αποικιοκρατίας.

Η Σάρα Τζόουνς, η τομεάρχης Ασφαλείας του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η αστυνομία «έχει ήδη αρκετές εξουσίες να αντιμετωπίσει επικίνδυνες, αποδιοργανωτικές διαδηλώσεις και οι Εργατικοί συντάσσονται με αυτό… Αλλά ο Πρωθυπουργός έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο μιλώντας για τις διαδηλώσεις παρά για την επιδημία έμφυλης βίας που σημειώνεται»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου