Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Να μπει τέρμα στις τρομοκρατικές διώξεις για δράσεις στήριξης προσφύγων και για καταγγελίες επαναπροωθήσεων

Να μπει τέρμα στις τρομοκρατικές διώξεις για δράσεις στήριξης προσφύγων και για καταγγελίες επαναπροωθήσεων

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Π. ΔΗΜΗΤΡΑ, ΤΟΥ Τ. OLSEN, ΤΗΣ ΣΑΡΑ ΜΑΡΤΙΝΙ, ΤΟΥ ΣΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΡ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κλιμακώνεται η καλά συντονισμένη επιχείρηση κυβέρνησης, αστυνομίας, λιμενικών, συνοριακών, δικαστικών αρχών και παρακρατικών, με τη στήριξη καθεστωτικών ΜΜΕ, για φίμωση, παρεμπόδιση και ποινικοποίηση της δράσης προσώπων και οργανώσεων που υποστηρίζουν πρόσφυγες.

Πάγια τακτική αποτελεί η άσκηση σειράς διώξεων και φυλακίσεων σε βάρος προσφύγων για «παράνομη» είσοδο στη χώρα, ή με την κατηγορία του «διακινητή» με πρόσχημα ότι έπιασαν το πηδάλιο μιας βάρκας που κινδύνευε να βουλιάξει και οι διώξεις σε βάρος αλληλέγγυων για βοήθεια σε πρόσφυγες.

Σε δίκη σύρονται την Τρίτη 10/1/2023 οι διασώστες Σάρα Μαρντίνι και Σον Μπάιντερ, μαζί με 22 ακόμα εθελοντές της ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης «ERCI», που εκκρεμεί μετά από συλλήψεις από το Ιούλιο του 2018, με άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον τους. Το «έγκλημα» τους ήταν ότι βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν. Και το παράδοξο είναι ότι στην 26χρονη Σύρια Σάρα Μαρντίνι,  που έχει βραβευτεί για τη δράση της στο εξωτερικό, έχει ζητήσει επτά φορές να έρθει στη χώρα μας, ώστε να αντικρούσει τις κατηγορίες) και δεν της επιτρέπεται η είσοδος.

Ενώ, από το Σεπτέμβριο του 2020 ασκήθηκε άλλη τρομοκρατική δίωξη με σχηματισμό δικογραφίας  από την Ασφάλεια Μυτιλήνης κατά 35 μελών 4 οργανώσεων με τις κατηγορίες συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης ακόμα και για κατασκοπεία. Και αυτό παρότι, όπως αναφέρει η Alarm Phone (η μια από τις τέσσερεις οργανώσεις): «Δεν έχουμε καμία παρουσία στις ελληνικές ακτές. Διαχειριζόμαστε μια γραμμή βοήθειας, έναν αριθμό τηλεφώνου στον οποίο μπορούν να καλούν άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο. Προωθούμε το σήμα κινδύνου στις κρατικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διάσωση. Επιπλέον, καταγράφουμε όσα μας αναφέρουν οι άνθρωποι που μας καλούν. Εδώ και πολύ καιρό συλλέγουμε τις μαρτυρίες τους, οι οποίες περιγράφουν απίστευτη βία και εγκλήματα που πραγματοποιούνται από κρατικούς φορείς».

Η διεθνής κατακραυγή για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις που έχουν αποκαλυφθεί και αναδειχτεί από οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με  νέες διώξεις σε βάρος μελών φορέων που συμπαρίστανται σε πρόσφυγες και καταγγέλλουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Πρόσφατη, επίσης είναι και η άσκηση δίωξης από την εισαγγελία της Κω, μετά από δικογραφία του Λιμενικού σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητήριου Συμφωνιών του Ελσίνκι και του Τόμι Όλσεν από την Aegean Boat Report.  Οι κατασκευασμένες κατηγορίες για «διακίνηση» και για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών» αποτελούν συκοφάντηση της στήριξης στους πρόσφυγες και ευθεία βολή στη δημοκρατία. Οι προτάσεις της ανακρίτριας μετά την ολοκλήρωση απολογίας του Π. Δημητρά στις 21/12 για περιοριστικούς όρους με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα, εγγύηση 10.000 € και επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με την Οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος από το 1993 και της εισαγγελέως για επιπλέον και κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις είναι σαφές ότι αποτελούν ευθεία παραβίαση της ελευθερία και τρομοκρατικές κυρώσεις.

Όχι μόνο εξαντλούν την αυστηρότητα και τη σκληρότητά τους, καταπατώντας τα κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα δικαιώματα, καθώς απαγορεύουν με επιβολή περιοριστικού όρου την ενασχόληση με οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια πρωτοφανή παραβίαση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ενός πολίτη, αλλά, όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, στέλνουν ένα μήνυμα  ξεκάθαρο, απλό και με πολλούς αποδέκτες. Όποιος τολμά να ασκεί κριτική στις παραβιάσεις που τελούν οι ελληνικές αρχές σε βάρος των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους, θα υποστεί και τις συνέπειες.

Οι παραβιάσεις με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις είναι πολλές, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες. Αυτές είναι ανθρωπιστικά, ηθικά και νομικά παράνομες. Η καταγγελία τους δεν συνιστά παρανομία, ούτε η αναφορά στις αρχές και η δημοσιοποίηση του στίγματος ενός πλεούμενου με πρόσφυγες που βρίσκεται σε κίνδυνο, «στοιχεία» με τα οποία στήθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος των διωκόμενων.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. όλο και περισσότερο σκληραίνει τον αντιπροσφυγικό προσανατολισμό της και  υιοθέτησε ευρύτερη πρόβλεψη για να χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα η διευκόλυνση εισόδου στην Ε.Ε., αφαιρώντας την ύπαρξη  «οικονομικού ή υλικού οφέλους που προϋπόθεταν για την ποινικοποίηση προηγούμενες συμβάσεις. Έτσι, δίνει το πράσινο στη κυβέρνηση να χαρακτηρίζει διασταλτικά διευκόλυνση εισόδου στη χώρα και διακίνηση την παρακολούθηση των ναυαγίων, την αναφορά στις αρχές για να γίνει διάσωση και την παροχή βοήθειας σε όσους πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα.

Η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ντυμένη με ακροδεξιά ρητορική δια στόματος Μηταράκη και λοιπών κυβερνητικών είναι εγκληματική και οξύνει στο έπακρο τα αντιπροσφυγικά μέτρα της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας των επιστροφών και των κλειστών συνόρων που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ. Υψώνει φτάχτες για τα θύματα των διώξεων και των πολέμων, αρνείται το δικαίωμα στην υποβολή αιτήματος ασύλου, περιορίζει το δικαίωμα στο άσυλο, επιβάλλει φυλακίσεις, γκετοποίηση και εγκλεισμό, σταματά τα προγράμματα για στέγαση προσφύγων, κάνει επαναπροωθήσεις, καταλήγει σε πνιγμούς και θανάτους.

Απαιτούμε :

Να πάψει η ποινικοποίηση της στήριξης και της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες.

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των Π. Δημητρά, Τ. Όλσεν, Σάρα Μαρντίνι, Σον Μπάιντερ και όλων όσων διώκονται για συνδρομή σε πρόσφυγες-ισσες.

 

ΚΕΔΔΑ Κίνηση για Ελευθερίες Δημοκρατικά Δικαιώματα Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου