Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την απώλεια του Σολεντάρ, οι ουκρανικές θέσεις στο Μπαχμούτ «κινδυνεύουν»

Ο δραματικός αγώνας για το Σολεντάρ, μέρος της Μάχης του Μπαχμούτ, έχει τελειώσει, αν και η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να παραδεχθεί την απώλεια.

Ως αποτέλεσμα μιας τοπικής επιθετικής επιχείρησης, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες και, μετά από σκληρές αστικές μάχες, να καταλάβουν ό,τι είχε απομείνει από τη βιομηχανική πόλη των 10.000 κατοίκων.

Αν και οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, Ουκρανοί αναλυτές και διεθνείς παρατηρητές, συμφωνούν πλήρως ότι η Ουκρανία δεν ελέγχει την πόλη. Είναι η πρώτη αξιοσημείωτη επιτυχία της Ρωσίας από τότε που ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνκ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η απώλεια του Σολεντάρ είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αδυσώπητων επιθέσεων που είχε σκοπό να εξουθενώσει την ουκρανική άμυνα. Η έλλειψη πυροβολικού και πυρομαχικών από την ουκρανική πλευρά, για την αντιμετώπιση των μαζικών ρωσικών μετωπικών επιθέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο και έδωσε στις ρωσικές δυνάμεις ένα «παράθυρο» για ένα αποφασιστικό χτύπημα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η ρωσική προπαγάνδα παρουσιάζει τη σύλληψη του Σολεντάρ ως σημαντική νίκη, μέχρι στιγμής έχει μόνο τακτική σημασία.

Όπως υποστηρίζουν Ουκρανοί αναλυτές, η κατάσταση στο Μπαχμούτ έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, αλλά δεν είναι ακόμα κρίσιμη. Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αξιοποιήσει την πρόοδο που σημείωσε στο Σολεντάρ και να διακόψει τις επίγειες επικοινωνίες, χάρη στις οποίες ο Μπαχμούτ συνεχίζει να κρατά.

Περιπλέκεται η κατάσταση στο Μπαχμούτ

Ο μισθοφορικός στρατός της Wagner προσπαθεί να σπάσει τις ουκρανικές άμυνες στο Μπαχμούτ τουλάχιστον από τον Αύγουστο. Ωστόσο, δεν έχει πετύχει ακόμα κάποια αποφασιστική νίκη παρά τις μαζικές μετωπικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών θέσεων.

Η αποκοπή των επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) του Μπαχμούτ είναι πολύ επικίνδυνο για τις ουκρανικές δυνάμεις. Για να το επιτύχουν, πρέπει να πάρουν τον έλεγχο τριών αυτοκινητοδρόμων: τον αυτοκινητόδρομο E40 (M03) Σλοβιάνσκ-Μπαχμούτ βορειοδυτικά της πόλης, τον αυτοκινητόδρομο T0513 Μπαχμούτ -Σιβέρσκ βόρεια της πόλης και τον αυτοκινητόδρομο T0504 που εκτείνεται δυτικά προς την Kostiantynivka.

Οι ρωσικές πρόοδοι είναι μικρές αλλά σταθερές. Οι ρωσικές δυνάμεις χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να προχωρήσουν κατά περίπου 4 χιλιόμετρα σε ένα χωριό νότια του Μπαχμούτ, περίπου 12 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο T0504.

Η κατάσταση άλλαξε στις αρχές του 2023, όταν τακτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ελίτ ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες VDV, αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Η 46η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, υποστηριζόμενη από πυροβολικό και πρόσθετα τεθωρακισμένα, κατάφερε να σταθεροποιήσει κάπως την κατάσταση, αλλά όχι για πολύ.

Μετά από σύντομη και σκληρή αντίσταση στα δυτικά προάστια της πόλης, οι ουκρανικοί σχηματισμοί αποσύρθηκαν από τους τελευταίους θύλακες του Σολεντάρ γύρω στις 12 Ιανουαρίου.

Ως αποτέλεσμα, από τις 20 Ιανουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο από τις τρεις γραμμές ανεφοδιασμού με το Μπαχμούτ, δηλαδή τον δρόμο προς το Σιβέρσκ και επίσης τη διασταύρωση που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο Σλοβιάνσκ. Έτσι, η χρήση αυτών των επίγειων γραμμών επικοινωνίας είτε είναι αδύνατη είτε παρεμποδίζεται τώρα. Και οι ουκρανικές θέσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πλήρη αποκλεισμό.

Πηγή: Kyiv Independent / Φωτογραφία Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου