Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ελληνο-τουρκικός Ανταγωνισμός και κέρδη για τους Αμερικανούς εμπόρους του πολέμου: F-16 για Τουρκία και F-35 για Ελλάδα

Τεράστια τα κέρδη για τις ΗΠΑ, σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο καθώς προωθούν την πώληση δεκάδων F-16 στην Τουρκία και F-35 για Ελλάδα.
Το σενάριο αυτό παίζεται για μήνες και ουσιαστικά αποκαλύπτει τους όρους ενσωμάτωσης της ελληνικής αστικής πολιτικής στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, τους όρους Μυστικής από τους λαούς Διπλωματίας μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς οι κυβερνήσεις στις δύο χώρες επενδύουν στον εθνικισμό προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν εν όψει και των εκλογών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Καταρχήν, το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ. 
Καθώς η Τουρκία, ακολουθεί Αυτόνομη πορεία, οι ΗΠΑ επιχειρούν να εμποδίσουν την διεύρυνση της σχέσης Τουρκίας-Ρωσίας και να προωθήσουν την πώληση των μαχητικών F 16 στην Τουρκία -γράφει η WSJ- με προϋπόθεση να αποδεχτεί η Άγκυρα την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε δημοσίευμα αναφέρεται: 
"Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα, η οποία διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.
Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με στόχο τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών".
Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν οι ανάγκες επιβολής ενός καθεστώτος Ασφάλειας και Σταθερότητας σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο έλεγχος της περιοχής από τις δυνάμεις του Δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου και να προχωρήσουν τα σενάρια εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων και ανάπτυξης των αγωγών.
Σε τρίτο επίπεδο οι δύο λαοί υφίστανται την κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας, που πλέον του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού εξυπηρετούν ευρύτερες ανάγκες που έχουν να κάνουν με την Αρχιτεκτονική Ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής Δύσης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα ντιλ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια. 
Την πληροφορία μεταδίδει η WSJ επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η πώληση στην Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16.
Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. 
Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Η χωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Το πάνακριβο αμερικανικό αεροσκάφος που ολοένα αποκαλύπτει προβλήματα και ολοένα αυξάνεται το οικονομικό του κόστος.
Ενώ οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι θα μπορούσε εκτιμηθεί ότι αυτό γίνεται για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16 σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε δύο παραμέτρους. 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ αφού επένδυσε εθνικιστικά στο μπλοκάρισμα της πώλησης F 16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, άλλαξε πολιτική, κάτι που σηματοδότησε η παρέμβαση του Υπουργού Άγγελου Συρίγου που τόνισε τα θετικά αυτής της πώλησης.
Επίσης, εδώ και μήνες είχε δημοσιοποιηθεί το σενάριο των παράλληλης πώλησης F-16 σε Τουρκία και των πιο σύγχρονων F-35 σε Ελλάδα, τεράστιες πωλήσεις όπλων που ανανεώνουν την κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών, επενδύοντας στο πιο κράτος έχει παροδικά την αεροπορική υπεροχή.
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για ελληνική ολιγαρχία, ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ
Δεν Αλληλοσκοτωνόμαστε Έλληνες και Τούρκοι φαντάροι, Δεν κυνηγάμε πρόσφυγες και δεν σπάμε απεργίες
Καλούμε την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας σε Κοινό Αγώνα σε Τουρκία και Ελλάδα για τα κοινά μας Ταξικά Εργατικά Δικαιώματα και Ανάγκες.  

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου