Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Νέα πυραυλική επίθεση με αμερικανικά HIMARS


Φώτο Αρχείου / Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Νέα πυραυλική επίθεση με αμερικανικά συστήματα HIMARS, κατά ρωσικών θέσεων, σημειώθηκε στην Ουκρανία, αυτή την φορά στο κατεχόμενο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ισχυρίστηκε ότι 80 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Τοκμάκ, στην περιοχή της Ζαπορίζια, την νύχτα της 3ης Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή αναφορά του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Στις 3 Ιανουαρίου, ένας εκπρόσωπος των φιλορωσικών αρχών στη Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Τοκμάκ. Την ίδια ημέρα, ένας υπάλληλος του Νοσοκομείου δήλωσε στο TASS ότι «κανένας ασθενής ή υπάλληλος δεν τραυματίστηκε» από την επίθεση.

Τελικά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πλήγματος σκοτώθηκαν ασθενείς και ο διοικητής της στρατιωτικής ταξιαρχίας Αλεξάντρ Σεϊκάγεφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν προσδιόρισε των αριθμό των θυμάτων. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε φωτογραφίες οι οποίες, δείχνουν τα επακόλουθα ενός χτυπήματος σε νοσοκομείο στο Τοκμάκ.
Φώτο Αρχείου / Το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο Τοκμάκ, στην περιοχή της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία

Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η δήλωση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού ότι αναμένει νέα πλήγματα στα βάθη της ρωσικής επικράτειας.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC πρόβαλε συνέντευξη με τον αρχηγό της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Κιρίλ Μπουντάνοφ, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε για τα πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας (τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις παρόμοιες επιθέσεις, η τελευταία στις 26 Δεκέμβρη). Ωστόσο, απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα παρά μόνο μετά τον τερματισμό του πολέμου.

Παρόλα αυτά, αμέσως μετά τη δήλωσή του αυτή, ο Μπουντάνοφ πρόσθεσε ότι «είμαι πολύ χαρούμενος» με αυτά τα γεγονότα. Στο ερώτημα, αν κάτι τέτοιο θα συμβεί και στο μέλλον, απάντησε λέγοντας «Ναι, νομίζω». Η δημοσιογράφος τον ρώτησε στη συνέχεια διερευνητικά: «Στα βάθη της επικράτειας της Ρωσίας;» «Όλο και πιο βαθιά, πιο βαθιά» απάντησε ο Μπουντάνοφ.
Φρεγάτα με υπερηχητικούς πυραύλους βγάζει η Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής

Την ίδια ώρα, εντολή να σταλεί σε υπηρεσία μάχης η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» έδωσε σήμερα Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει θαλάσσιο ταξίδι μεγάλης εμβέλειας στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού.

Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με «το πιο πρόσφατο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Zircon, του οποίου δεν υπάρχει αντίστοιχο σε καμία χώρα του κόσμου – ένα υπερηχητικό σύστημα με βάση τη θάλασσα – καθώς και άλλα όπλα τελευταίας γενιάς», είπε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω βίντεο με τον Σοιγκού και τον κυβερνήτη του πλοίου, Ιγκόρ Κροκμαλ.

«Είμαι βέβαιος ότι τέτοια ισχυρά όπλα θα καταστήσουν δυνατή την αξιόπιστη προστασία της Ρωσίας από πιθανές εξωτερικές απειλές και θα συμβάλουν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Σοιγκού, η φρεγάτα θα «διεξάγει ασκήσεις» με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. «Αυτό το πλοίο, οπλισμένο με «Zircon», είναι ικανό να εκτελεί ακριβή και ισχυρά πλήγματα εναντίον του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι πετούν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.
Η Γαλλία στέλνει ελαφρά άρματα μάχης στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Το τροχοφόρο άρμα μάχης AMX-10 RC

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία «ελαφρά άρματα μάχης» γαλλικής κατασκευής, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με την Γαλλική Προεδρεία, πρόκειται για τα τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10 RC. «Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», έσπευσε να δηλώσει η γαλλική κυβέρνηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε μια ώρα μεταξύ των δύο ηγετών. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ria Novosti», TASS, «Ukrinform»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου