Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Leclerc: Ο γαλλικός στρατός παρήγγειλε επιπλέον 50 αναβαθμισμένα άρματα μάχης από τη γαλλική εταιρεία Nexter

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέθεσε μια νέα παραγγελία στην γαλλική εταιρεία Nexter για την προμήθεια 50 επιπλέον αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης LECLERC για τις ανάγκες του γαλλικού Στρατού Ξηράς. Η σύμβαση από τη DGA ανατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έγινε γνωστό το ποσό που θα διατεθεί.

Η πρώτη παραγγελία για 50 άρματα μάχης Leclerc στην αναβαθμισμένη έκδοση XLR δόθηκε το 2021. Τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα μάχης της σειράς 18 πρόκειται να παραδοθούν στον γαλλικό Στρατό μέσα στο 2023, ενώ ένα πρωτότυπο έχει ήδη παραδοθεί στη DGA στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη Nexter.

Ένα άρμα μάχης 56 τόνων, το Leclerc διαθέτει όπλο με βεληνεκές 4.000 μέτρων και μπορεί να εκτοξεύσει έως και έξι οβίδες ανά λεπτό ενώ βρίσκεται εν κινήσει. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει τα γαλλικά τανκς, απόφαση που η Γαλλία αποφεύγει.

Σε λειτουργία από το 1993, το Leclerc είχε σταματήσει να παράγεται από το 2008. Έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον Λίβανο, την Εσθονία και τη Λιθουανία. 13 από τα γαλλικά τεθωρακισμένα βρίσκονται στη Ρουμανία από τον Νοέμβριο για να ενισχύσουν την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, τα τεθωρακισμένα Leclerc αποκτούν αυξημένη προστασία έναντι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και εχθρικών αντιαρματικών βλημάτων, ενσωματώνουν συστήματα και ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο στον πυργίσκο.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του κύριου άρματος μάχης Leclerc αποκαλύφθηκε από τη Nexter στην διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας «Eurosatory 2022», τον περασμένο Ιούνιο.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης «XLR» αφορά την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών και συστημάτων, καθιστώντας το ως κύριο άρμα μάχης νέας γενιάς, το οποίο θα είναι ο «πρωταγωνιστής» του φιλόδοξου στρατιωτικού προγράμματος «Scorpion» αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζεται με την αναβάθμιση των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων σε βάθος 11 ετών.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου