Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

«Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία θα πετύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο»

«Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία θα πετύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο»
efsyn.gr
Μια τοποθέτηση που θα προκαλέσει αρκετά ερωτήματα, τουλάχιστον στην πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές πως οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να «κουράζονται» με την αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία έκανε ο Μάρκ Μίλεϊ.

Ο Αμερικανός αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας στους Financial Times, δείχνει εξαιρετικά διστακτικός σχετικά με την προοπτική νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο και υπογραμμίζει ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα πετύχει τους στόχους της.

Ο Μίλεϊ έχει υπάρξει ένας από τους πιο επιφανείς αξιωματούχους που ζητούν διαπραγμάτευση και συμβιβασμό ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα και επαναλαμβάνει την πεποίθησή του πως ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά καμία πλευρά δεν θα πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους.

«Θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρώσους να πετύχουν όλους τους πολιτικούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει την Ουκρανία» δήλωσε σχετικά για να προσθέσει «είναι, επίσης, πάρα πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να πετύχει φέτος να διώξει τους Ρώσους από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα απαιτούσε την πλήρη κατάρρευση του ρωσικού στρατού».

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν έχουν στενέψει τα περιθώρια για διπλωματία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο ο Μίλεϊ είπε «είμαστε μερικές εβδομάδες μακριά από την άνοιξη, αλλά είναι ένα παράθυρο που ανοιγοκλείνει. Υπάρχουν ευκαιρίας ανά πάσα στιγμή». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές είναι πολύ ανυποχώρητες στους στόχους τους και δεν έχουν διάθεση να διαπραγματευτούν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η σύγκρουση θυμίζει τα μαθήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ότι η επιθετικότητα πρέπει να σταματά με «ισχυρή, αποτρεπτική, στρατιωτική ισχύ», αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η κατάσταση δεν είναι η ίδια με τη Ρωσία που είναι πυρηνική δύναμη.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τη διαχείριση της κλιμάκωση. Την ίδια ώρα πρέπει να τηρούμε τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και πάνω στις οποίες στηρίζεται η διεθνής τάξη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός στρατηγός δεν τοποθετήθηκε στους FT μόνο για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων και τα σχέδια Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά μίλησε και το «καυτό» θέμα των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτό δεν είναι άλλο από την κούρσα εξοπλισμών και την ενίσχυση που προσπαθεί να στείλει η Δύση προς την Ουκρανία, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές ότι η παραγωγή έχει πατήσει φρένο και τα κράτη και οι βιομηχανίες τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες και την πίεση από το Κίεβο.

Ο Μίλεϊ λέει στους Financial Times ότι το Πεντάγωνο ενδεχομένως να πρέπει να επανεξετάσει τα αποθέματά του και να αυξήσει κι άλλο τις στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει άμεσα βοήθεια στον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία έχει λάβει ήδη περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα ή αμυντικές δαπάνες από την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό Ινστιτούτο Κίελ ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δώσει τουλάχιστον 75,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τα στοιχεία αφορούν τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022.

1 σχόλιο:

  1. Με άλλα λόγια σχεδόν όλα ανέβηκαν στην χώρα μας, για το ρεύμα και τόσα χρόνια δεν είχαμε ποτέ έξτρα εναλλακτική ρεύματος στα έργα που ακυρωναν εδώ και χρόνια που με τα σήμερα δεδομένα θα μπορούσαμε,εάν δεν κλαιβαμε να κάνουμε μια ευκολία ζωής για την χώρα μας που ακούγεται σαν ανέκδοτο και στην τελική κανένας πολιτικός δεν νοιάζεται εφόσον περνει τα 10.000€ και πληρώνει τοα γραφεία του με δαπάνες προς το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή