Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μπάιντεν σε Κίεβο και Βαρσοβία, ο Μπλίνκεν στην Αθήνα

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου όπως και η ταυτόχρονη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Βερολίνο Την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είναι σαφές το μήνυμα βαθύτερη εμπλοκής στη σύγκρουση που στέλνει η Ουάσινγκτον στο πλευρό του Κιέβου. Ο Α. Μπλίνκεν που έφτασε τη Δευτέρα στην Αθήνα έκανε σαφές στη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ότι η κύρια αποστολή του έχει επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως στρατιωτική βάση και μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στάθηκε στις κινήσεις εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο: «Έρχεστε στην Αθήνα σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Έχει περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και αν υπάρχει κάτι που αυτός ο απρόκλητος πόλεμος δοκίμασε είναι η συμμαχία μας. Αλλά νομίζω και η ταχεία απάντηση μας, όπως ήταν το σωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα πάντοτε στήριζε την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε ένα σήμα κατά του αναθεωρητισμού και της βίαιας αλλαγής των συνόρων. Ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα και τα δημοκρατικά κράτη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό και δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άντονι Μπλίνκεν, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του ενισχυμένου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Μπλίνκεν-Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ξεκίνησε τη διαδικασία “στρατηγικού διαλόγου”, δηλαδή στρατηγικής συστράτευσης της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ, και συνεχίζει να στηρίζει σταθερά τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά σχέδια.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου