Από Armyvoice News
Ετοιμαστείτε για ένα άλλο κόσμο, ένα καινούργιο διπολισμό, ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο – Η Κίνα είναι η απειλή, η Ρωσία ήταν ο πρώτος στόχος
Από το omegrapress.gr
Η σύγκρουση στα πεδία της Ουκρανίας, με θύμα 41 εκατομμύρια ουκρανούς και τη χώρα τους, είναι η πρόφαση, η αφορμή.
Στόχος ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, ο διχασμός του κόσμου και πάλι, με την ελπίδα των ΗΠΑ και της Δύσης ότι οι εταιρείες, τα λεφτά, οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας, ο πλούτος , θα επιστρέψουν και πάλι στις δυτικές χώρες.
Η Κίνα είναι η απειλή, η Ρωσία ήταν ο πρώτος στόχος, για να ξεκόψει η Ευρώπη από την εξάρτηση ενέργειας και ρωσικών πρώτων υλών αλλά και γενικότερα από την συνεργασία με την Μόσχα.
Η Γερμανία έπρεπε να υποστείλει τις οικονομικές και γεωπολιτικές της φιλοδοξίες, κάτι που τελικώς έκανε. Πρωτίσως έπρεπε να διακόψει τις παραγωγικές της σχέσεις με την Ρωσία και στην συνέχεια και με την Κίνα. Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1&2, συμβόλισε αυτή την υποχρέωση της Γερμανίας, να μείνει με την Δύση μακριά απο την Ανατολή.
Η κήρυξη του νέου Ψυχρού Πολέμου
Ένα χρόνο ακριβώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάϊντεν στο Κίεβο και ο Πούτιν στην Μόσχα, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, διακήρυξαν ότι ο κύβος ερρίφθη. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην προτέρα κατάσταση.
Ο Μπάϊντεν στο Κίεβο τη Δευτέρα (20.2), κήρυξε τον διαρκή πόλεμο κατά της Ρωσίας. Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ,Α. Μπλίνκεν από το Μόναχο είχε δείξει ότι η αντιπαλότητα διευρύνεται και με την Κίνα. Την οποία προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να στηρίζει την Μόσχα, ειδικά δε αν την προμηθεύει με οπλικά συστήματα, θα υποστεί και αυτή συνέπειες.
Μια μέρα μετά (21.2) ο Πούτιν στην Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια σύγκρουση με την Δύση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποσύρεται από την συμφωνία New Start για την μείωση των πυρηνικών όπλων (πυρηνικές κεφαλές, εκτοξευτήρες κλπ).
Οι δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συνολικά πάνω από 11.000 πυρηνικές κεφαλές.
Ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες Πούτιν, έφτασε στην Μόσχα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογο του Σ. Λαβρόφ αλλά και τον ίδιο τον Πούτιν.
Η συνάντηση ήταν η απάντηση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο, ότι η βοήθεια προς την Ρωσία θα έχει επιπτώσεις και για την Κίνα.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, δήλωσε στην Μόσχα πως αντικείμενο της επίσκεψής του στη Ρωσία είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του Πεκίνου σε ενδεχόμενη συμφωνία για το ουκρανικό. Και πως η Κίνα δεν δέχεται από κανένα να της κουνάει το δάχτυλο.
Οι συνέπειες
Πριν ακόμα διακηρυχθει η καινούργια ψυχροπολεμική περίοδος, αρχίσαμε να βιώνουμε τις συνέπειες, ειδικά εμείς οι ευρωπαίοι. Η ακρίβεια, η έλλειψη τροφίμων, η έλλειψη κάποιων πρώτων υλών, η μείωση της παραγωγής. Και τελικώς η περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Τα άδεια ράφια στα σούπερ-μάρκετ της Βρετανίας, δεν εξηγούνται μόνο από το Brexit. Η καθυστέρηση στην εισαγωγή ανταλλακτικών ή μηχανημάτων σε όλη την Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα της νέας πραγματικότητας, ενω και οι μεταφορές ακρίβυναν.
Είναι πρώτα απ όλα η ακρίβεια στην ενέργεια που προκαλεί ένα σπιράλ αυξήσεων σε όλα, προϊόντα και υπηρεσίες. Και στο τέλος βλέπουμε ότι υπάρχει και ακριβότερο χρήμα. Διότι στην προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές Ευρώπη και Αμερική, αυξάνουν τα επιτόκια. Το χρήμα είναι ακριβότερο στα όρια της αισχροκέρδειας.
Η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα, θέλει «θυσίες». Και θα υπάρξουν πολλά θύματα….
Ο αμερικανός καθηγητής και πρώην εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, Γκράχαμ Αλισον, στο εξαιρετικό βιβλίο του “Η παγίδα του Θουκυδίδη” (2017) ανέλυσε ακριβώς την διάθεση των ΗΠΑ, να εμποδίσουν την άνοδο και κυριαρχία της Κίνας στον πλανήτη.
Όπως έκαναν οι Σπαρτιάτες με τους Αθηναίους (Πελοποννησιακός Πόλεμος) αλλά και πολλές άλλες Αυτοκρατορίες στο πέρασμα των Αιώνων. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι καταστροφικό.
Ο Γ. Αλισον προτρέπει την αμερικανική ηγεσία να μην επιδιώξει την σύγκρουση με την Κίνα και την Ρωσία. Αποψη με την οποία συμφωνεί και ο σχεδόν 100 ετών Κίσινγκερ.
Γιατί το αποτέλεσμα ή θα είναι απολύτως καταστροφικό για όλους ή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ. (Η Αθήνα όπως και η Σπάρτη καταστράφηκαν, και μετά απο 80 περίπου χρόνια ήρθαν οι Μακεδόνες).
Οι ιθυνοντες όμως στις ΗΠΑ (Δημοκρατικοί ή και Ρεπουμπλικάνοι) δεν έχουν την ίδια άποψη. Γι αυτό και επιδιώκουν τον νέο διπολισμό.
Η απευθείας σύγκρουση με την Κίνα είναι δυσκολότερη, αλλά με την Ρωσία ήταν ευκολότερη και απαραίτητη. Γιατί χωρίς να αποκοπεί η Ευρώπη απο την Ρωσία το σχέδιο δεν είχε κανένα απολύτως νόημα.
Ο νέος διπολισμός θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, χωρίς να είναι σαφές αν θα έχει και τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι Αμερικανοί.
Η Ρωσία και η Κίνα
Το ορατό επίσης αποτέλεσμα μετά απο ένα χρόνο ουκρανικής κρίσης και 10 πακετων μέτρων κατα της Ρωσίας, είναι η στενότερη συνεργασία του Πεκίνου με την Μόσχα. Με το Νέο Δελχί (Ινδία) οπως και πολλές ακόμα τρίτες χώρες, να μην αποκόπτονται απο την Ρωσία και την Κίνα.
Η Ρωσία έχει σίγουρα κόστος (οικονομικό, γεωπολιτικό, ηθικό, παραγωγικό, κοινωνικό) αλλά έδειξε ότι έχει και εναλλακτικές. Εχει αγορές να πουλήσει πρώτες ύλες και προϊόντα. Εχει πολιτικές και κοινωνικές αντοχές (χρόνο) για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Τα πλεονεκτήματα των χωρών εκτός Δύσης είναι πολλάΠρώτον οι χώρες μεγαλες και μικρές, είναι ανεξάρτητες, δεν είναι αποικίες των δυτικών, οπως ηταν έως το 1950 και 1960.
Δεύτερον έχουν πληθυσμούς που παράγουν φθηνότερα αρα έχουν μέλλον.
Τρίτον, έχουν ανερχόμενες καταναλώσεις. Η Κίνα μόνη της είναι δυο φορές η αγορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί. Το ίδιο και η Ινδία.
Οσα μέτρα και αν πάρουν οι δυτικοί, οι αλλες χώρες δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν μόνο στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.
Τέταρτον, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, το Καζακσταν ή το Βιετνάμ, έχουν στα χέρια τους τεχνολογία , εξειδικευμένο προσωπικό, διαθέτουν έρευνα, προχωρούν σε δικές τους ανακαλύψεις.
Πέμπτον, εκτός απο τη Ρωσία, η Αφρική , η Λατινική Αμερική, έχουν πρώτες ύλες. Ειναι η Δύση που χρειάζεται τον υπόλοιπο κόσμο και οχι οι αλλοι την Δύση.
Η συζήτηση είναι μεγάλη, διότι η ψηφιακή τεχνολογία, διαμορφώνει ταχύτατα νέες πραγματικότητες. Ισχύει απολύτως το οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει.
Και είναι η εποχή που οταν οι δυτικοί κάνουν σχέδια, οι κινέζοι χαμογελούν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου