Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Συγκρουσιακή κατάσταση στη G20

AP Photo/Aijaz Rahi
Συγκρουσιακή κατάσταση στη G20
efsyn.gr
Ρωσία και Κίνα αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν ενώ η Ινδία τήρησε ουδέτερη στάση. Συσπειρωμένες οι υπόλοιπες χώρες και η ΕΕ, καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας.

Η έκβαση της συνόδου ήταν αντίστοιχη εκείνης του Μπαλί καθώς Κίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

«Έσπασε», όπως αναμενόταν, το μπλοκ των «20» ισχυρών οικονομικών χωρών με το Πεκίνο να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις και το Νέο Δελχί να τηρεί ουδέτερη στάση. Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ όπως αναμενόταν το Πεκίνο και η Μόσχα βρέθηκαν απέναντι σε όσους με δριμύτητα καταδίκασαν τη Ρωσία για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας.
Ρωσία: Oι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται

Μάλιστα, μετά το πέρας της συνόδου, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


AP Photo/Aijaz Rahi

Σύμφωνα με την Μόσχα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».

«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ενόχληση στις ΗΠΑ

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει την Ρωσία.
Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα, η οποία δεν έχει ούτε καταδικάσει ούτε επιδοκιμάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει επιρρίψει μερίδιο της ευθύνης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο Ουάνγκ Γι, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, είχε συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του να λέει πως Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους.


Ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συνάντησε τον Πούτιν στο ΚρεμλίνοAnton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Photo via AP

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης εκτός από τη συνάντηση με τον Πούτιν είδε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με απώτερο σκοπό «την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων».

Θυμίζουμε πως για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η Κίνα, παρουσίασε σχέδιο μέσω του οποίου ζητείται από Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές του Απριλίου την Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης επί της Ρωσίας» για τον τερματισμό της επίθεσης και την οικοδόμηση της ειρήνης.

► Η Ινδία και η Κίνα περιλαμβάνονται στις χώρες που απείχαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου