Σε απολύσεις 11 εργαζομένων προχώρησε η Green Properties, επειδή απαίτησαν τα δικαιώματά τους. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησε το ΣΜΤ, για «εργοδοτική πρόκληση» που αποτελεί «αιτία πολέμου» κάνει λόγο η γραμματέας του σωματείου Χριστίνη Δέση-Λουκά.
«Ιδανικές λύσεις για την κατοικία» υποτίθεται ότι παρέχει στους πελάτες της η τεχνική εταιρεία Green Properties, αλλά για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει ένα σκληρό αντεργατικό εργασιακό περιβάλλον και εάν κάποιοι/ες τολμήσουν και διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, τότε απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό είναι το πραγματικό «μότο» της εταιρείας, που προ ημερών δεν δίστασε να προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές αντεργατικό πογκρόμ με τουλάχιστον 11 απολύσεις μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
Μέσα από κείμενο υπογραφών τους, οι εργαζόμενοι/ες ζήτησαν συγκεκριμένα αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεωνόμενων ατομικών συμβάσεων με «μπλοκάκι», έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου, με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία όχι μόνο δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει ή να επιλύσει έστω κάποια από αυτά, αλλά επικαλέστηκε μειωμένο κύκλο εργασιών και απέλυσε όσους/ες είχαν υπογράψει το κείμενο. Όπως όμως επισημαίνει το ΣΜΤ, η πραγματικότητα του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνουν πως πρόκειται για πρόσχημα.
Πρόκληση οι μαζικές απολύσεις, «δεν θα περάσουν», διαμηνύει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Η αντίδραση του ΣΜΤ, των απολυμένων αλλά και εργαζόμενων της εταιρείας ήταν άμεση, με μαζική συγκέντρωση του σωματείου και αλληλέγγυων έξω από την έδρα της εταιρείας στην Καλλιθέα, παρουσία αστυνομικών και μπράβων της εταιρείας. Την ίδια ώρα, η εργοδοσία είχε φροντίσει να θέσει σε καθεστώς τηλεργασίας το προσωπικό, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε επικοινωνία με το σωματείο. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτή την εργοδοτική πρόκληση να περάσει, είναι αιτία πολέμου για το σωματείο μας», τόνισε στο Πριν η Χριστίνη Δέση-Λουκά, γραμματέας του ΣΜΤ, ενώ πρόσθεσε πως «το σωματείο θα αξιοποιήσει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για να στείλουμε το αγωνιστικό μήνυμα που θέλουμε και να κάνει πίσω η εργοδοσία». Τόνισε δε πως «οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”, αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας, που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι εργαζόμενες/οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενες/οι για στήριξη στο σωματείο τους, ενώ η Green Properties θέλει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντάς τους κατά το δοκούν, όποτε αυτή το επιθυμεί».
Είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση εργαζομένων, καθώς και απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη. Η επιθετική στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε, δηλώνοντας ότι «δεν αναγνωρίζει» την… ύπαρξη σωματείου, ενώ είχε φροντίσει ώστε αρκετοί εργαζόμενοι να περάσουν από «φιλική ανάκριση» γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω από την εταιρεία. Αντίστοιχες συζητήσεις-νουθεσίες επεφύλασσε η εργοδοσία και για τους εναπομείναντες εργαζόμενους τώρα, μετά τις απολύσεις.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι μισθοί για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς με «μπλοκάκι» στην εταιρεία δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ, ενώ πολλοί εργαζόμενοι εξωθήθηκαν από το καθεστώς σύμβασης να περάσουν στο «μπλοκάκι» και μάλιστα τώρα που απολύθηκαν (σ.σ. οι δέκα από τους 11 απολυμένους είναι γυναίκες, τρεις εκ των οποίων μητέρες με ανήλικα παιδιά) δεν δικαιούνται καμιά αποζημίωση! Να σημειωθεί, δε, ότι από τους περίπου 150 εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους μηχανικούς), η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται με «μπλοκάκι» και όχι με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πολλαπλά οφέλη για την εργοδοσία.
Σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας καταγράφονται και στα εργοτάξια της εταιρείας. Άλλωστε, μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έχει ήδη χρεωθεί με πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. Έτσι χτίζουν το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές: με φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση, που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι και το ΣΜΤ διεκδικούν την ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων, την υπογραφή ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους, προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
Ενημέρωση:
Νέα δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Green Properties και πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και άλλες εργατικές συλλογικότητες την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Τους εργαζόμενους «υποδέχτηκαν» ξανά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρά το ότι η παρέμβαση δεν είχε ανακοινωθεί δημόσια.
Εκδοχή του άρθρου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (4.2.23)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου