Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τουλάχιστον 13.000 περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών στο Ιράν


AP Photo/Vahid Salemi
Τουλάχιστον 13.000 περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών στο Ιράν
efsyn.gr

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η δηλητηρίαση μαθητριών σε σχολεία του Ιράν, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, η μυστηριώδης αυτή υπόθεση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, αριθμεί 13.000 ύποπτες περιπτώσεις μαθητριών που επλήγησαν. Επίσης, 100 παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, αν και δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι.

Οι δηλητηριάσεις των μαθητριών έχουν αναστατώσει τη χώρα και προκάλεσαν νέες διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, με τους γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, καθώς παρά κάποιες συλλήψεις, οι όποιες έρευνες δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Η ιρανική κυβέρνηση υποθέτει ότι οι επιθέσεις ήταν στοχοθετημένες σχεδόν αποκλειστικά σε σχολεία θηλέων με πολλούς να θεωρούν ότι φανατικοί ισλαμιστές προσπαθούν να εξωθήσουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση. Γονείς και συγγενείς είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι και κατηγορούν τις αρχές ότι δεν κατάφεραν να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από αέριο.

Η πολιτική και πνευματική ηγεσία του Ιράν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων το φθινόπωρο κατά της κυβέρνησης και του ισλαμικού συστήματος διακυβέρνησης. Τις διαδηλώσεις πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία ηθών, γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, και έκτοτε η χώρα βυθίστηκε στη χειρότερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου