Νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη προβλέπει μεταξύ άλλων βιντεοεπιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη, με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ισχυρίζονται ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας, που δεν είναι νόμιμη σήμερα, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλη την Ευρώπη.
Τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 αρχίζει και ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση. Ήδη η γερουσία άναψε το «πράσινο φως» για περισσότερες κάμερες στους δρόμους και τις αθλητικές εγκαστάσεις. Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας πρόκειται να υιοθετήσει νόμο την Τρίτη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με το άρθρο 7 να είναι η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του, καθώς θα επιτρέψει τη χρήση βιντεοεπιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση μη φυσιολογικής συμπεριφοράς. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η γαλλική αριστερά έχουν καταδικάσει το μέτρο.
Το νομοσχέδιο που η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας πρόκειται να υιοθετήσει στις 28 Μαρτίου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του France24 θα επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τη δημιουργία ενός κέντρου υγείας στο διαμέρισμα Seine-Saint-Denis (που βρίσκεται βορειοανατολικά του Παρισιού) και θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να ερευνά μελλοντικά διαπιστευμένα πρόσωπα.
Ωστόσο, το άρθρο 7 του νόμου αυτού είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, καθώς αναφέρει ότι η βιντεοεπιτήρηση μέσω AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε δοκιμαστική βάση, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Κατά την προκαταρκτική φάση, το άρθρο 7 εγκρίθηκε από την προεδρική πλειοψηφία, το δεξιό κόμμα Les Républicains της Γαλλίας και το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES), ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, αντιτάχθηκε. Θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η τεχνολογία βιντεοεπιτήρησης με βάση αλγόριθμους για να διασφαλιστεί η ασφάλεια μεγάλων “αθλητικών, ψυχαγωγικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων”.
«Ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή»
«Η αλγοριθμική βιντεοεπιτήρηση είναι μια νέα μορφή τεχνολογίας που χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστών για την ανάλυση των εικόνων που καταγράφονται από κάμερες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί ο Arnaud Touati, δικηγόρος που ειδικεύεται στο ψηφιακό δίκαιο. «Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται στο λογισμικό βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, η οποία επιτρέπει στην τεχνητή βιντεοεπιτήρηση, με την πάροδο του χρόνου, να συνεχίζει να βελτιώνεται και να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις».
Οι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να προβλέπουν τις κινήσεις του πλήθους και να εντοπίζουν εγκαταλελειμμένες αποσκευές ή δυνητικά επικίνδυνα περιστατικά. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή βιντεοεπιτήρηση, τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα με αλγορίθμους που είναι υπεύθυνοι για την ανάλυση – γεγονός που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας, περιορίζει τα ανθρώπινα λάθη.
“Ενώ η Γαλλία αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η απόφασή της να νομιμοποιήσει τη μαζική παρακολούθηση με τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε δήλωσή της μετά την ψήφιση του άρθρου.
Προάγγελος της μελλοντικής βιντεοεπιτήρησης σε όλη την Ευρώπη;
Η Katia Roux, ειδικός της ΜΚΟ σε θέματα τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξηγεί ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλούς φόβους. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η νομοθεσία πρέπει να σέβεται τις αυστηρές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο νομοθέτης δεν το απέδειξε αυτό”, λέει η ίδια. “Μιλάμε για τεχνολογία αξιολόγησης, η οποία πρέπει να αξιολογεί συμπεριφορές και να τις κατηγοριοποιεί ως επικίνδυνες, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα στη συνέχεια».
«Αυτή η τεχνολογία δεν είναι νόμιμη σήμερα. Στη Γαλλία έχουν γίνει πειράματα, αλλά όχι μέσα στο νομικό πλαίσιο που προτείνει να δημιουργήσει ο νόμος αυτός”, δήλωσε. “Ούτε είναι νόμιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρεται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τεχνολογία και τη ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, η νομοθεσία θα μπορούσε επίσης να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που βρίσκεται υπό κατάρτιση».
«Με την υιοθέτηση αυτού του νόμου, η Γαλλία θα γίνει ο πρωταθλητής της βιντεοεπιτήρησης στην ΕΕ και θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Θα έστελνε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα σε χώρες που θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία εναντίον του πληθυσμού τους», συνέχισε.
Φυλετικές διακρίσεις
Ένας φόβος είναι ότι ο φαινομενικά ψυχρός και αλάνθαστος αλγόριθμος μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει μεροληπτικές διακρίσεις. «Αυτοί οι αλγόριθμοι πρόκειται να εκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων που αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε από ανθρώπους. Επομένως, θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις προκαταλήψεις διακρίσεων των ανθρώπων που τους συνέλαβαν και τους σχεδίασαν», λέει η Roux.
«Η βιντεοεπιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για ρατσιστικούς σκοπούς, κυρίως από την Κίνα, στην αποκλειστική επιτήρηση των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής μειονότητας που υπάρχει στη χώρα», λέει ο Touati. «Επειδή οι εθνοτικές μειονότητες υποεκπροσωπούνται στα δεδομένα που παρέχονται στους αλγορίθμους για σκοπούς μάθησης, υπάρχουν σημαντικές διακρίσεις και ρατσιστικές προκαταλήψεις. Σύμφωνα με μελέτη του ΜΙΤ, ενώ το σφάλμα αναγνώρισης προσώπου είναι 1% για τους λευκούς άνδρες, είναι 34% για τις μαύρες γυναίκες».
Πηγή: France24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου