Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Βρετανία: Αύξηση των πολεμικών δαπανών


Βρετανία: Αύξηση των πολεμικών δαπανών
Φώτο Αρχείου / Το αεροπλανοφόρο HMS QUEEN ELIZABETH (R08), ενώ αποπλέει από το Πόρτσμουθ τον Μάη του 2021 για την υπερπόντια επιχείρηση Carrier Strike Group 21 (CSG21) / Πηγή: Royal Navy

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, υποσχέθηκε επιπλέον 5 δισ. λίρες στο νέο σχέδιο εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση «εχθρικών κρατών» όπως η Ρωσία και η Κίνα. Για πάνω από μια δεκαετία, ο βρετανικός στόχος του 2,5% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες δεν προσεγγίζεται. Η βδομάδα ανακοίνωσης του προϋπολογισμού ξεκίνησε με την εν λόγω δέσμευση του Σούνακ και το νέο σχέδιο εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (Integrated Review). Μ’ άλλα λόγια στη γραμμή του ΝΑΤΟ η μία μετά την άλλη, οι χώρες μέλη αποφασίζουν αυξήσεις των πολεμικών δαπανών. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε διάστημα 2 χρόνων, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη  σύνοδο κορυφής της AUKUS.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι τα 3 δισ. των επιπλέον «αμυντικών» δαπανών προορίζονται για την AUKUS, μαζί με την ενίσχυση της βιομηχανικής υποδομής και την εξυπηρέτηση των βρετανικών υποβρυχίων. Τα εναπομείναντα 1,9 δισ. θα διατεθούν για την αντικατάσταση των όπλων που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία αλλά και για τη βελτίωση των υποδομών πυρομαχικών της Βρετανίας.

Η επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές από «εχθρικά κράτη», όπως ο κίνδυνος ασφαλείας που θέτει η Μόσχα, καθώς και η «ολοένα και πιο ανησυχητική» στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα της Κίνας, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Γι’ αυτό και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση για την εκμάθηση της μανδαρινικής γλώσσας και της διπλωματικής τεχνογνωσίας στην Κίνα. Η Βρετανία θέλει επίσης να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε ορυκτά ζωτικής σημασίας για τις νέες βιομηχανίες, καθώς το Πεκίνο ελέγχει σχεδόν όλη την παραγωγή των ορυκτών που χρειάζονται για την τεχνολογία και τη δημιουργία όπλων.
Μπεν Γουάλας: Ήλπιζε στην ενίσχυση κατά 10 δισ!

Συντηρητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ο Σούνακ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ακόμα σκληρότερη γλώσσα. Ο δε υπουργός Αμυνας, Μπεν Γούαλας, χαιρέτισε την ανακοίνωση, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα ήλπιζε στην ενίσχυση των «αμυντικών» δαπανών κατά 10 δισ., δηλαδή το διπλάσιο ποσό από αυτό που τελικά ανακοινώθηκε.
«Εργατικοί»: Κριτική στη δεξιά γιατί δεν καταφέρνει να πιάσει τους στόχους του ΝΑΤΟ

Ενδεικτική της πολεμικής υστερίας των αστών στη Βρετανία είναι η κριτική που ασκείτε στη δεξιά απο τους «Εργατικούς» γιατί υπολύπεται το Ηνωμενό Βασίλειο στο στόχο του ΝΑΤΟ για 2,5% για την «Άμυνα». Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών παράλληλα τόνισε ότι «από τότε που φύγαμε από την εξουσία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα».
ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου