Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Κριμαία: Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό «απώθησε» επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης

Φώτο Αρχείου / Τμήμα του λιμανιού της Σεβαστούπολης (Κριμαία) όπου ελλιμενίζονται πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό «απώθησε» σήμερα επίθεση με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης.

«Συνολικά τρία αντικείμενα έχουν καταστραφεί αυτή την ώρα. Προσπάθησαν να εισέλθουν στον κόλπο, οι ναύτες μας πυροβόλησαν εναντίον τους από φορητά όπλα. Η αεράμυνα έδρασε επίσης σε έναν εναέριο στόχο. Τα πολεμικά πλοία δεν υπέστησαν ζημιές», δήλωσε μέσω της εφαρμογής «Telegram» ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

Από τις εκρήξεις των drones έσπασαν παράθυρα σε κτίρια στο παραλιακό μέτωπο της Σεβαστούπολης.
Το Κίεβο λέει πως χτυπήθηκαν ρωσικοί πύραυλοι στην Κριμαία

Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε μια ακόμη έκρηξη μετά από ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έκρηξη στην Τζάνκοϊ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πύραυλοι «Κρουζ» που προορίζονταν για σκάφη επιφανείας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Ρώσος αξιωματούχος της Κριμαίας ανέφερε πως η έκρηξη οφειλόταν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι θραύσματα έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας 33χρονος άνδρας τραυματίστηκε.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως σπίτι, σχολείο και παντοπωλείο έπιασαν φωτιά και υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο Αλ. Κριουτσκόφ, σύμβουλος της διορισμένης από τη Ρωσία τοπικής διοίκησης της Κριμαίας, κατήγγειλε πως η επίθεση έγινε εναντίον «πολιτικών στόχων»: Ένα UAV, είπε, χτυπήθηκε «πάνω από τεχνική σχολή της Τζάνκοϊ και έπεσε σε περιοχή ανάμεσα σε χώρο εκπαίδευσης και κατοικία φοιτητών». «Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά. Τα άλλα (UAVs) καταρρίφθηκαν σε περιοχές όπου βρίσκονται κατοικίες», πρόσθεσε.

Σε μικρή απόσταση από την Τζάνκοϊ βρίσκεται ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με Oυκρανούς αξιωματούχους, η πόλη και η περιοχή γύρω από αυτήν έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου