Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος - Μενβέντεφ μαινόμενος για το ένταλμα κατά Πούτιν από ΔΠΔ


Από την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα (Φωτογραφία Αρχείου)AP Photo/Mark Schiefelbein, File
Στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος - Μενβέντεφ μαινόμενος για το ένταλμα κατά Πούτιν από ΔΠΔ
efsyn.gr
Φρικτές θα είναι οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο, από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, προκειμένου να τον δικάσει για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επειδή «απέλασε παρανόμως» παιδιά από το Ντονμπάς στη Ρωσία, εκτίμησε ο προκάτοχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο (...) πυρηνικής δύναμης, που δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω της πλατφόρμας Telegram: «Οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι τερατώδεις».

Χθες πάντως, ο Πούτιν προχώρησε σε μία επίδειξη δύναμης, με την επίσκεψή του στην κατεχόμενη από ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, στο Ντονμπάς, με την κίνησή του αυτή να δείχνει ότι αψηφά ουσιαστικά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ.

Σήμερα ωστόσο την επικαιρότητα στο Κρεμλίνο μονοπωλεί η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, με τους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων να εξάρουν τη διμερή συνεργασία τους, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Κινέζου προέδρου, για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η Κίνα έχει σημαντικούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Σι στη Μόσχα, εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Σι παρουσιάζει την επίσκεψή του σαν ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης», την ώρα που η Δύση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις σινορωσικές σχέσεις.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος.

Αφού μεσολάβησε για τη διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η Κίνα επιθυμεί να αναλάβει θέση μεσολαβητή στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε κινεζική εφημερίδα, ο Πούτιν χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση» της κρίσης και εκτιμά ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους».

Η άφιξη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα προσφέρει επίσης μια ένεση οξυγόνου στον Πούτιν, ο οποίος είναι απομονωμένος διπλωματικά.

Ο Σι συχνά αποκαλεί τον Ρώσο πρόεδρο «παλιό φίλο».

Ενωμένες με μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», την οποία γιόρτασαν πέρυσι, τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Πεκίνο και Μόσχα έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο έναντι της Δύσης.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο καλεί σε διάλογο, καθώς και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η Κίνα πάντα υπερασπιζόταν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει.

Μια θέση την οποία θεωρούν πολύ χλιαρή πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στηρίζει εμμέσως τη ρωσική εισβολή.

Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα, πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου