Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ στα Τέμπη: Εμείς ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΖΟΥΜΕ γιατί είμαστε οι Αναλώσιμοι των κερδών, των ανταγωνισμών και των πολέμων τους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΟΥΣ
Οι ανάγκες του συστήματος για όπλα και φράκτες καλύπτονται, για ασφαλείς μετακινήσεις όχι!
Η τραγωδία στα Τέμπη έχει σφραγίσει τις εξελίξεις στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες επιβάτες, κυρίως νέους ανθρώπους, σε μετανάστ(ρι)ες, καθώς και εργαζόμενους σιδηροδρομικούς. Μάλιστα, αποτελεί το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Μπορεί να θεωρείται αδιανόητο αφού υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όμως, στον καπιταλισμό όλα είναι πιθανά αφού όταν η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου, σχεδιάζεται και αξιοποιείται προς όφελός του και όχι για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες.
Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν. Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα, μια μαζική κρατική-ταξική δολοφονία της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προώθησαν και υλοποίησαν την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρώτα ο ΟΣΕ «τεμαχίστηκε» από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκείμενου τα διάφορα κομμάτια του να μπορούν να πουληθούν ευκολότερα. Επί ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποιήθηκε, ενώ η τωρινή κυβέρνηση επιδότησε αδρά τους επιχειρηματίες, αγνοώντας τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για μέτρα ασφαλείας, σταθερές σχέσεις εργασίας και κάλυψη των κενών σε προσωπικό.
Το μόνο που ένοιαζε το αστικό πολιτικό σύστημα ήταν να μετατρέψει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την «πιο ζημιογόνα σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης» σε «κερδοφόρα». Εμείς βροντοφωνάζουμε μαζί με τον κόσμο που διαδηλώνει πανελλαδικά τις τελευταίες μέρες κατά εκατοντάδες χιλιάδες: τα κέρδη και οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν! Οι προτεραιότητες κυβερνήσεων και κράτους συνδέονται άρρηκτα με τα αστικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις για καπιταλιστική ανάπτυξη κόντρα στις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.
Ζούμε σε μια χώρα που οι κυβερνήσεις δαπανούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν τα πιο προηγμένα όπλα, που μπορούν να σπείρουν τον θάνατο με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, και αγνοούν στοιχειώδη μέτρα και υποδομές ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, που σώζουν ζωές! Δύο Ραφάλ με τα όπλα τους κοστίζουν όσο το έργο τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ! Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εκσυγχρονίζει τη σιδηροδρομική γραμμή στον Έβρο, που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Βουλγαρία, για να μεταφέρονται τα όπλα και τα εφόδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά εδώ και χρόνια η Θράκη δεν έχει τρένο!
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ υψώνουν φράκτες και στήνουν πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης με κάμερες κλπ. στα σύνορα για να καταστείλουν και να απωθήσουν τους πρόσφυγες από την «Ευρώπη-φρούριο», αλλά δεν μπορούν να εφοδιάσουν τον ΟΣΕ με ένα αξιόπιστο σύστημα τηλεδιοίκησης και επικοινωνίας των εργαζομένων του για λόγους ασφαλείας!
Και μπορεί μέσω ΕΥΠ και Predator να παρακολουθούν τι λέει και τι κάνει όποιος/α επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν να δουν δύο τρένα που κινούνται προς θανατηφόρα μετωπική σύγκρουση!
Το έγκλημα στα Τέμπη αποτελεί αποκρυστάλλωση του κοινωνικού πολέμου που διεξάγει το κεφάλαιο και το ελληνικό κράτος σε βάρος λαού και νεολαίας, την ίδια ώρα που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών μπλοκ. Πρόκειται για ένα κράτος που έχει «πετσοκόψει» τη χρηματοδότηση σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υποδομές, ασφαλείς μεταφορές και τα δίνει όλα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τον στρατό και την αστυνομία. Ταυτόχρονα, όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών πρόσφεραν μεγάλα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους, του ΝΑΤΟ και της πολεμικής βιομηχανίας. Ένα κράτος που εξοπλίζεται συνεχώς για να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στο τουρκικό στα πλαίσια των αστικών ανταγωνισμών των δύο αστικών τάξεων για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς δρόμους. Ένα κράτος που στέλνει όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και συμμετέχει ποικιλοτρόπως στον πόλεμο της Ουκρανίας στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου του στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Αυτή είναι η άμυνα και η ασφάλεια των καπιταλιστών. Μια πολιτική και ένα κράτος που -εκ των πραγμάτων- βρίσκονται σε πλήρη διαχωρισμό από την ζωή και τα συμφέροντα του στρατοπέδου των «από κάτω», το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να θωρακίζονται αυταρχικά ενάντια σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς εχθρούς», να στοχοποιούν και να προβάλλουν ως εχθρούς τις αγωνιζόμενες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της εργασίας, της ριζοσπαστικής νεολαίας, τους πρόσφυγες-ισσες / μετανάστ(ρι)ες και τις μειονότητες. Να δολοφονούν καθημερινά στα σύνορα, στους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία και στα μέσα συγκοινωνίας.
Η πάλη κατά του πολέμου, ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και τους θηριώδεις εξοπλισμούς, την εθνική ενότητα και τα δόγματα άμυνας/ασφάλειας συνδέεται άμεσα με την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, εδώ και τώρα.
Αγωνιζόμαστε αποφασιστικά για να σαρωθούν οι κυβερνήσεις και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, για κρατικοποίηση του ΟΣΕ χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, για αύξηση των κρατικών δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης για τους εξοπλισμούς και τον πόλεμο, για να τεθούν όλες οι κοινωνικές υποδομές στον έλεγχο και προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού και όχι του ελληνικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, ενάντια στον επικίνδυνο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Πολύ περισσότερο που ειδικά μετά την καταστροφή που βίωσε ο τουρκικός λαός από τον σεισμό πρόσφατα αναδείχθηκε η αξία και η δύναμη της αλληλεγγύης και φάνηκε περίτρανα πως οι δύο λαοί του Αιγαίου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν!
Ως Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός στηρίζουμε ολόθερμα τις κινητοποιήσεις και τις απεργιακές διαδηλώσεις. Καλούμε εργαζόμενους/ες, νέες και νέους, όλον τον λαό σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις στις 16 Μαρτίου και στον αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός
Email: antipolemikos_diethnistikos_syntonismos@outlook.com
Facebook: Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός

1 σχόλιο:

  1. Κάνενα κόμμα δεν πήρε ευθύνη και ποτέ δεν βάλανε να υπάρχουν ξεχωριστά γραμμές τρένο για τα εμπορικά όπως προβλέπεται στο εξωτερικό με την μεταφορά ανθρώπων για την αποφύγει ατυχήματος ...μην πω ότι το ίδιο ισχύει και για την μεταφορά ανθρώπων απλά θα πρέπει να γίνει αλλαγές στους σταθμούς που δεν έγινε ποτέ από τότε που τα κατασκεύασαν.Πολυ φοβάμαι ότι εάν δεν υπάρξει συνέχεια πίεση μέχρι να γίνουν η γραμμές όπως πρέπει, θα το ξεχάσουν και θα παραμείνουν στα ίδια.Ετσι και στο στρατό τα τροχοφόρα στα νησιά μέσα στα σάπια λάστιχα 5 (καινούργια),10,15 και 20 ετών λάστιχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή