Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ουκρανία: Η Ρωσία «ρίχνει» τους καλύτερους μαχητές της στη Μπαχμούτ – Τεράστιες απώλειες και στα δύο στρατόπεδα

Η Ουκρανία αποφάσισε να πολεμήσει στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ καθώς η μάχη καθηλώνει τις καλύτερες μονάδες της Ρωσίας και τις υποβαθμίζει, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσία άλλαξε τακτική», δήλωσε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Έχει ρίξει στη Μπαχμούτ με ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευμένου στρατιωτικού της προσωπικού, τα απομεινάρια του επαγγελματικού στρατού της, καθώς και τις ιδιωτικές εταιρείες, όπως τη Wagner».

«Έχουμε, λοιπόν, δύο στόχους: να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ικανό προσωπικό τους, να διακόψουμε την επίθεσή τους και να συγκεντρώσουμε τους πόρους μας αλλού, για την αντεπίθεση της άνοιξης».

Η Ουκρανία και η Ρωσία ισχυρίστηκαν χθες ότι εκατοντάδες στρατεύματα σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη μάχη για τη Μπαχμούτ, με το Κίεβο να αποκρούει τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, είπε ότι 221 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Από την μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έως και 210 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ.

Και οι δύο πλευρές έχουν παραδεχτεί ότι υπέστησαν και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στη Μπαχμούτ, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner έχει πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ.

«Στο κέντρο της πόλης, ο ποταμός Μπαχμούτκα σηματοδοτεί τώρα την πρώτη γραμμή», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η κατάληψη της Μπαχμούτ θα δημιουργούσε μια «τρύπα» στην ουκρανική άμυνα και θα ήταν ένα βήμα προς την κατάληψη όλης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς, που αποτελεί βασικό στόχο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου