Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Λαοθάλασσες οργής για το έγκλημα στα Τέμπη


Λαοθάλασσες οργής για το έγκλημα στα Τέμπη
efsyn.gr
Απεργιακό «τσουνάμι» σε όλη τη χώρα. Πρωτοφανείς για την τελευταία δεκαετία οι διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Xιλιάδες πολίτες στους δρόμους περίπου ογδόντα πόλεων της χώρας για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη ζητούν Δικαιοσύνη και να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες χωρίς καμία συγκάλυψη.

«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη» ένα από τα κεντρικά συνθήματα όσων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν προκηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις οργής και πένθους συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τις φεμινιστικές οργανώσεις να δίνουν βροντερό «παρών» στις συγκεντρώσεις.
14:44
«Πλημμύρα» περικύκλωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Δεν κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν με δακρυγόνα την παλλαϊκή πορεία στη Θεσσαλονίκη, που έφτασε από τους γύρω δρόμους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά περικυκλώθηκε από διαδηλωτές.

14:39
«Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία»


«Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα» φωνάζει τώρα ο κόσμος έξω από τη Βουλή.

 

Τεράστια η διαδήλωση της Αθήνας από ανθρώπους κάθε ηλικίας

Ο Αχιλλέας και η Ηλέκτρα δίνουν το «παρών» μαζί με τον πατέρα τους στο Σύνταγμα. Διαδηλωτής με αναπηρικό αμαξίδιο κατέβηκε στην πορεία της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν δίστασε να συμμετάσχει πολίτης με οξυγόνο.

«Εφ.Συν.» / Μάνος Τσαλδάρης
«Εφ.Συν.» / Μάνος Τσαλδάρης

 «Ο λαός σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκε κι έδωσε απάντηση στις κυβερνητικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό έγκλημα» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.

Δ. Κουτσούμπας: Δεν φταίει η κακιά η χώρα, φταίνε οι κυβερνήσεις

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι μεγάλες, αισιόδοξες, μεγαλειώδεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών κοινοτήτων, άλλων λαϊκών οργανώσεων, μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού μας. Συνεχίζουμε!» τόνισε.

Ρίψεις χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης

Ενοχλήθηκε φαίνεται η ΕΛ.ΑΣ. από την άνευ προηγούμενου διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη κι αποφάσισε να την «πνίξει» στα χημικά.

«Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών» απαντούν διαδηλωτές. Βίντεο από την ανταποκριτή της «Εφ.Συν.», Απόστολου Λυκεσά. 

15 προσαγωγές στην Αθήνα

Πληροφορίες για 15 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τους ελέγχουν που έγιναν πριν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Εurokinissi

 «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή» και στη Χίο

Του Γιώργου Παγούδη

Εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Χίου πλημμυρίζοντας την πλατεία Βουνακίου διαμαρτυρόμενοι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις βαθύτερες πολιτικές  αιτίες που το προκάλεσαν.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας με πλήθος μαθητών και φοιτητών να δίνουν το παρών στη πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. 

Την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης. Σημαντικό και το γεγονός ότι αρκετά εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά

 «Εφ.Συν.»/ Γιώργος Παγούδης

 

Συγκέντρωση και στον Πύργο Ηλείας

Πλήθος κόσμου στην Αλεξανδρούπολη

Του Αντώνη Τελόπουλου

Πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης στο δημαρχείο της πόλης και μετέτρεψε το πένθος από την εγκληματική τραγωδία των Τεμπών σε οργή.

Μπροστάρηδες σε αυτήν την διαμαρτυρία οι μαθητές και οι φοιτητές της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι φώναξαν ενάντια στη συγκάλυψη. Κανένας νεκρός στο βωμό του κέρδους , ενώ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «στείλε όταν φτάσεις δεν έφτασες ποτε εκδίκηση θα πάρουμε για σενανε μικρέ» 

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται» 

Πολίτες στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του ΣτΕ

«Eφ.Συν.» / Απόστολος Λυκεσάς

«Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»

«Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζωές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «ο πάμε κι όπου βγει δεν βγαίνει πουθενά, μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά» φωνάζουν δυναμικά στη Θεσσαλονίκη.

Bίντεο του ανταποκριτή μας, Απόστολου Λυκεσά

 

 

Επιστροφή σε εποχές των Αγανακτισμένων

Λαοθάλασσα στην Αθήνα θυμίζει τη μαζικότητα από την περίοδο των πρωτοφανών διαμαρτυριών ενάντια στα μνημόνια τη διετία 2010 - 2012.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από την ΓΑΔΑ να κάνει λόγο για 30.000 διαδηλωτές (25.000 σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου κι ακόμα 5.000 στην Κλαυθμώνος) αλλά διαδηλωτές να εκτιμούν ότι διπλάσιος αριθμός ανθρώπων έχει βγει στο δρόμο.

«EΦ.Συν.» / Μιχάλη Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Βίντεο με το ποτάμι μαθητών στην πρωτεύουσα

Πλήρης αποποίηση ευθυνών και αρκετά «θα»

Στο μεταξύ ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έδωσε, σε δεινή θέση, συνέντευξη κατά την οποία επιχείρησε με βγάλει πλήρως από το κάδρο την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Περιορίστηκε σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις και ανακοινώσεις και προσπάθησε με υπόνοιες να πετάξει πολλές από τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. 

Μαζική διαδήλωση στο Ηράκλειο - Λευκά μπαλόνια στον ουρανό των Χανίων 

Μαζικά διαδηλώνουν οι κάτοικοι όλων των ηλικιών στο Ηράκλειο. Έχουν κατακλύσει την πλατεία Ελευθερίας ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα. 

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων όλων των δήμων του νησιού, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, εργατικά σωματεία και φορείς, τα συνδικάτα οικοδόμων, εμπορικές παρατάξεις, αλλά και ενώσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων, έγινε το συλλαλητήριο στα Χανιά με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, προς την πλατεία Ελευθερίας. Η πορεία πέρασε έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. 

«Νέκρωσε» το κέντρο της Λάρισας

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και στην Λάρισα, όπου εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και τράπεζες κατέβασαν ρολά.
«Θλίψη και οργή», «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας» «ποτέ ξανά» μερικά μόνο από τα συνθήματα στα πανό των χιλιάδων συγκεντρωμένων.
 

 

Ογκώδης η πορεία στην Πάτρα

Ογκώδης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων. Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Συγκίνηση με Βάρναλη

Συγκίνηση αυτήν την ώρα στη Θεσσαλονίκη όπου από τα μεγάφωνα ακούγεται δυνατά Βάρναλης, σαν πένθιμο εμβατήριο. Κάνεις δεν μιλάει. Χιλιάδες κόσμος αμίλητος.

«Eφ.Συν.» / Απόστολος Λυκεσάς

Εντυπωσιακή προσέλευση στο κέντρο της Αθήνας

Συνεχώς καταφθάνει κόσμος στο κέντρο της πρωτεύουσας με τη συμμετοχή να είναι εντυπωσιακή, παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τους κλειστούς σταθμούς του μετρό.

«Eφ.Συν.» / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Φοιτητές κατέλαβαν Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

 Νωρίτερα φοιτητές κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του κύματος καταλήψεων σε ακαδημαϊκές σχολές και σχολεία τις τελευταίες μέρες.

Επιτυχής η παμπειραϊκή απεργία - Πρόκληση τα περί εντατικών ελέγχων στα πλοία

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Με απόλυτη επιτυχία εξελίσσεται η 24ωρη Παμπειραική απεργία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, σε όλα τα πλοία στην γεωγραφική έκταση του Πειραιά, σύμφωνα με το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ. "Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι-ες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίνουν το αγωνιστικό τους παρόν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία. Αυτή είναι η εργατική απάντηση στο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη και είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 57 ανθρώπων" σημειώνει η ΠΕΝΕΝ και σχολιάζει τηΝ συνάντηση που είχε στο Μαξίμου χθες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργο Αλεξανδράκη.

Η διοίκηση του σωματείου χαρακτηρίζει "πρόκληση" την αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας ότι διεξάγονται καθημερινοί- συστηματικοί έλεγχοι και εφαρμόζεται η υφιστάμενη νομοθεσία σε όλα τα καράβια, μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια στα εργασιακά δικαιώματα. "Αυτό είναι μύθος και εξαπάτηση της κοινής γνώμης, αφού το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ασφάλεια των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας είναι  η υπερκόπωση και η εργασιακή εξουθένωση που έχουν ως αφετηρία το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο μέσω του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) εγκρίνει δρομολόγια που νομιμοποιούν πλήρως το καθεστώς της εργασιακής κόλασης με 14 – 15 έως 18 ώρες το 24ωρο" υποστηρίζει  και αναφέρει οτι παράλληλα "νομοθετεί μέτρα στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών υπονομεύοντας ευθέως την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των επιβατών και των ναυτεργατών". Τέλος υπογραμμίζει οτι "ενα τέτοιο επικίνδυνο τερατούργημα αποτελεί ο νόμος 4150/2013 ο οποίος είναι κίνδυνος θάνατος για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών πλοίων (συμβατικά – ταχύπλοα και Ο/Γ)" και προειδοποιεί οτι "οι ευθύνες είναι και θα είναι βαρύτατες στην περίπτωση ναυτικού ατυχήματος".

«Είμαστε εδώ γιατί σκότωσαν τα παιδιά μας»

«Είμαστε εδώ γιατί σκότωσαν τα παιδιά μας. Δεν είναι εδώ για να μιλήσουν. Είμαστε εμείς εδώ γι αυτά. Κι ας είμαι γέρος. Εδώ θα μείνω. Μέχρι να φύγουν αυτοί» δήλωσε από τη συμπρωτεύουσα ο Βασίλης, πρόεδρος συλλόγου συνταξιούχων, στη δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.», Νόρα Ράλλη.

Ο Γιάννης, φοιτητής, μας είπε: «Έγινε ένα έγκλημα. Είμαι εδώ ως μια πράξη τιμωρίας, αγανάκτησης. Θέλω να φύγουν. Φυσικά θα ψηφίσω. Θέλω να φύγουν. Είναι έγκλημα. Είναι εγκληματίες».

«Η φόρτιση της νεολαίας έχει πάντα δίκιο. Φασίστες δεν είναι. Παλεύουν όπως το καταλαβαίνουν. Μαζί τους» σημειώνει  η Μάγια, κινηματογραφίστρια.

 

 

«Eφ.Συν.» / Απόστολος Λυκεσάς

Πρωτοφανής η συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοφανής η λαϊκή συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη. Γιατροί, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους ανταποκρινόμενοι στα κάλεσμα των σωματείων και των συλλόγων τους, κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς.

«Eφ.Συν.» / Απόστολος Λυκεσάς
«Eφ.Συν.» / Νόρα Ράλλη

 

Ήδη 5.000 πολίτες στα Προπύλαια

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από την αστυνομία, στα Προπύλαια έχουν συγκεντρωθεί 5.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες 

«Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή, αυτό το έγκλημα δε θα ξεχαστεί»

«Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή, αυτό το έγκλημα δε θα ξεχαστεί» φωνάζουν διαδηλωτές στην Αθήνα. Φωτογραφία από την προσυγκέντρωση των εκπαιδευτικών 

Συνεχίζει να προκαλεί η ΕΛ.ΑΣ.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να ζητήσει από τους εμπόρους να είναι σε «απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της. Αυτές, ίσως απαιτήσουν ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς και την αποκομιδή χαρτονιών και εύφλεκτων αντικειμένων από τις προσόψεις, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία επιχειρήσεων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης».

Ας ελπίσουμε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα περιοριστούν αυτή τη φορά στο ρόλο τους, σε αντίθεση με το όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκαν για να αμαυρώσουν τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Κυριακής.

Σσσστ! Hσυχία, μην ξυπνάτε τη ΓΣΕΕ

Με μια αμήχανη ανακοίνωση στην οποία απέφυγε να κάνει την ελάχιστη αναφορά σε κυβερνητικές ευθύνες επιχείρησε η ΓΣΕΕ να δικαιολογήσει στο παραπέντε την απουσία της από τη σημερινή απεργία προκαλώντας από χθες μπαράζ επικρίσεων.
 

Ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις

Άρχισε η συγκέντρωση των πολιτών για το σημερινό απεργιακό «τσουνάμι». Τα καλέσματα:

  • Φοιτητικοί σύλλογοι και Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών: 12.00 Προπύλαια
  • ΜέΡΑ25: 12.00 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Ενότητα Αντίστασης - Ανατροπής: 12.00 Χαυτεία
  • Πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες: 12.00 Χαυτεία
  • ΠΑΜΕ: 12.30 Προπύλαια
  • ΑΔΕΔΥ: 12.30 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ): 13.00 πλατεία Συντάγματος
  • Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: 13.00 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Φεμινιστικές συλλογικότητες: 13.00 πλατεία Κλαυθμώνος και 18.30 πλατεία Συντάγματος

Οργή ΚΚΕ για το κλείσιμο του μετρό - Με νομικές ενέργειες προειδοποιεί το ΜέΡΑ25

Ξεχειλίζει ο θυμός από την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και ΕΛ.ΑΣ. να καταστήσουν το κέντρο της Αθήνας αποκλεισμένη ζώνη προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που καταδεικνύει τον πανικό του Μαξίμου για την έκρηξη οργής στη σκιά του εγκλήματος στα Τέμπη, η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε αυταρχικά το κλείσιμο των σταθμών (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Ευαγγελισμός) που θα εξυπηρετούσαν όσους ήθελαν να κατέβουν στη διαδήλωση. 

Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Μετρό (γραμμές 2, 3) κινείται μεταξύ 12.00 - 16.00
Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) κινείται μεταξύ 11.00 - 17.00
Τραμ κινείται μεταξύ 11.00 - 17.00
Λεωφορεία 24ωρη απεργία
Τρόλεϊ 24ωρη απεργία
ΟΣΕ και προαστιακός 48ωρη απεργία
Πλοία (ΠΝΟ – ΠΕΝΕΝ) 24ωρη απεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου