Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Borsuk: 1,400 τεθωρακισμένα οχήματα θα αποκτήσει ο πολωνικός στρατός

Ο Πολωνικός στρατός θα αποκτήσει περίπου 1.400 εγχώρια κατασκευασμένα οχήματα μάχης πεζικού Borsuk για να αντικαταστήσει τα BWP-1 της σοβιετικής εποχής.

Σε μια σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ υπέγραψε σήμερα συμφωνία με κοινοπραξία εταιρειών υπό την ηγεσία της Huta Stalowa Wola, θυγατρικής του αμυντικού γίγαντα της Πολωνίας PGZ, για την απόκτηση περίπου 1.400 Borsuk (Badger).

«Η έγκριση της σύμβασής μας, η σύμβαση-πλαίσιο για παραγγελία 1.400 οχημάτων μάχης πεζικού Borsuk για τις ανάγκες του πολωνικού στρατού είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Μπλάστσακ στην επίσημη τελετή υπογραφής.

Ο Μπλάστσακ δήλωσε ότι ο στρατός θα παραλάβει τα τέσσερα πρώτα οχήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Borsuk είναι εξοπλισμένο με πυργίσκο ZSSW-30 οπλισμένο με το όπλο Mk44 Bushmaster II S των 30 χιλιοστών. Το όχημα φέρει επίσης ένα πολυβόλο UKM-2000C των 7,62 mm, μεταξύ άλλων όπλων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας.

Η επικείμενη προμήθεια θα επιτρέψει στον στρατό της χώρας να αντικαταστήσει τον στόλο των απαρχαιωμένων οχημάτων BWP-1, μια παραλλαγή του σοβιετικού BMP-1.

Στο πεδίο της μάχης, τα νέα οχήματα μάχης πεζικού αναμένεται να συνεργαστούν στενά με τα νοτιοκορεατικά τανκς K2 Black Panther που παρήγγειλε η Βαρσοβία για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας το 202. Εκτός από τα νοτιοκορεάτικα άρματα μάχης, τα επόμενα χρόνια, η Πολωνία σκοπεύει επίσης να βασίσει τον σύγχρονο στόλο αρμάτων της στο αμερικανικό M1A2 Abrams, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβε και τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Με πληροφορίες από: Defense News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου