Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

SVB: Ντόμινο επιπτώσεων – Οι φόβοι για την επόμενη μέρα

SVB: Ντόμινο επιπτώσεων – Οι φόβοι για την επόμενη μέρα
Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται από την Καλιφόρνια μέχρι την Σιγκαπούρη
SHARE
OT.gr Newsroom

Σε πανικό βρίσκονται οι επικεφαλής δεκάδων ιδρυτές startup στο Bay Area της Καλιφόρνια, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Οι φόβοι για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες. Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

«Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το οικοσύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφεραν στην επιστολή που είδε το Bloomberg. «Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί».
Ντόμινο επιπτώσεων

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.

Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., προσπάθησε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες της υπενθυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες και σταθερές.

«Αυτή η κρίση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και γι’ αυτό σας καλούμε να την αποτρέψετε τώρα», ανέφεραν στην επιστολή τους προς τον Χαντ οι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες που αναφέρονται στην επιστολή περιλαμβάνουν τις Uncapped, Apian, Pockit και Pivotal Earth.

Ο Χαντ μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για την κατάσταση το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών διεξήγαγε μια στρογγυλή τράπεζα με τις επηρεαζόμενες εταιρείες αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκληση για τις κυβερνήσεις

Όπως και στις ΗΠΑ, ορισμένες καταθέσεις SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλισμένες, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα ήταν διαθέσιμα αυτά τα κεφάλαια. Μια βαθύτερη ανησυχία μεταξύ των ηγετών των startup είναι ότι η κατάρρευση της SVB θα περιόριζε τη μελλοντική χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα από το Brexit.

Οι τεχνολογικοί ηγέτες της Ασίας προσπαθούν να αξιολογήσουν και τις πιθανές επιπτώσεις. Στη Σιγκαπούρη, χρηματοδότες και επιχειρηματίες σε μια συγκέντρωση αποφοίτων στο Wharton στο Shangri-La μοιράστηκαν νέα σχετικά με τις συνέπειες, ενώ οι ιδρυτές και οι επενδυτές startup σε ένα συνέδριο στη Βομβάη δεν μίλησαν για τίποτα άλλο.

«Ο αντίκτυπος του περιστατικού SVB στον κλάδο της τεχνολογίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές με επικεφαλής τον Liu Zhengning της China International Capital Corp. Οι καταθέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, επειδή γενικά απαιτούν πολλά μετρητά για να πληρώσουν βαριές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των μισθών του προσωπικού, είπαν.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το περασμένο έτος παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και που είναι δημόσια εισηγμένες σε χρηματιστήριο.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Με βάση τα στοιχεία της FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν 86% μεταξύ του καμπανιού έναρξης της Πέμπτης και της Παρασκευής πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον κλείσει την SVB Financial Group και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταθέσεων της τράπεζας.

Γιατί κατέρρευσε η τιμή της μετοχής της SVB;

Υπάρχουν δύο λόγοι – και οι δύο συνδέονται με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed επιβάρυνε τα ομόλογα της SVB και αποκάλυψε ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της σταθερού εισοδήματος. Η εταιρεία προσπάθησε και απέτυχε να συγκεντρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών για να καλύψει αυτές τις ζημίες.

Επιπλέον, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος – και αυτό τροφοδότησε υψηλό επίπεδο εκροών καταθέσεων από την SVB, λένε οι αναλυτές.

Η «μοναδική θέση της SVB στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ένα πραγματικό όφελος όταν αυτή η επιχείρηση ανθεί, αλλά σημαντικό πρόβλημα όταν δεν ανθεί», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

Πώς επηρεάζει άλλες τραπεζικές μετοχές;

Η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate Capital ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κλείσει – και η κρίση σε δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πυροδότησε φόβους για μεταδοτικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο, τροφοδοτώντας μια απότομη πώληση σε τραπεζικές μετοχές.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley – απώλεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη με τους επενδυτές να κλονίζονται από την κατάρρευση των SVB και Silvergate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο δείκτης KBW Bank – ο οποίος παρακολουθεί την τιμή των κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – σημείωσε βουτιά 7,7% την Πέμπτη για τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου