Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων το 2023 - 49 θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες

Στους χώρους εργασίας όπου επικρατούν συνθήκες ζούγκλας Κατά Τύχη Ζούμε
Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων το 2023 - 49 θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες

2020mag.gr

Σοκάρει ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα μόλις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Οι αριθμοί προκαλούν έντονη ανησυχία για τα εργασιακά δικαιώματα και το καθεστώς ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον στην χώρα, καθώς τα περισσότερα δυστυχήματα αφορούσαν χαμηλά αμειβόμενους και ανασφάλιστους.

Τρομακτικοί είναι οι αριθμοί των θανάτων στους εργασιακούς χώρους, που αφορούν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023, την στιγμή που το υπουργείο Εργασίας καυχιέται για τον εκσυγχρονισμό της εργασίας την τελευταία τετραετία.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 49 θάνατοι στον εργασιακό χώρο και ακόμη πολλά ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, «το 2023, πριν κλείσουμε τον Μάρτη, είμαστε ήδη στους 49 θανάτους από τους οποίους οι τέσσερις ήταν στη Θεσσαλονίκη», την στιγμή που το 2022 καταγράφηκαν 104, το 2020 καταγράφηκαν 41, το 2019 καταγράφηκαν 51 και το 2018 καταγράφηκαν 46.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του thesstoday.gr, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης σχολίασε πως τα δυστυχήματα έχουν «ταξικό πρόσημο», καθώς αφορούν ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ανασφάλιστοι ακόμα και σε επικίνδυνες θέσεις, χωρίς να υπάρχει ανάλογη μέριμνα για την ασφάλεια τους ούτε από τον εργοδότη ούτε από το κράτος.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για «ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης η οποία οδηγεί σε ασυνεννοησία με την εκάστοτε εργοδοσία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 100 που υπογράψαμε πριν από το πρώτο μνημόνιο, σήμερα έχουμε 4-5».

Ο ΓΓ Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Χατζάκος, μιλώντας για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων τόνισε ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο, κυρίως των θανατηφόρων».

Μάλιστα, υπέδειξε ως κύρια υπαίτια την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από τέσσερις μήνες, η οποία επιτρέπει να χειρίζονται γερανοφόρα μηχανήματα έως δύο τόνων μη καταρτισμένα άτομα, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα «κατάπτυστο άρθρο» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο, όπως επεσήμανε, πρέπει να αποσυρθεί.

Ο κ. Χατζάκος ανέφερε πως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, την στιγμή που τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας έχουν σημειωθεί 6 θανατηφόρα ατυχήματα μόνο σε αυτό τον κλάδο.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πλειάδα από ατυχήματα που λόγω της φύσης της εργασίας είναι θανατηφόρα. Το 90% των ατυχημάτων θα αποβούν θανατηφόρα και 10% θα χάσουν κάποιο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, σημείωσε ότι «η απαξίωση τόσων χρόνων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να προσφέρουν εργασίες επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων. Πρόκειται για ζωές και όχι για αριθμούς, όμως ακόμη και τα νούμερα τρομάζουν. Ασκήθηκαν πολιτικές που βοήθησαν στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου