Από Army-Voice gr
22 ευρωπαϊκές χώρες μαζί με την Ελλάδα προμηθεύουν στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο βλήματα μεγάλου διαμετρήματος
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, πρώην Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας (2005-2007),
που στάλθηκε στις Βρυξέλλες το 2019 από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να υπερασπιστεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
έχει γίνει ένα είδος «ντε φάκτο» υπουργός Άμυνας και σημαιοφόρος της στρατιωτικής βιομηχανίας της παλιάς Ευρώπης.
Στη συνάντηση του περασμένου Μαρτίου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χέρι-χέρι με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), μπόρεσαν να προτείνουν ένα έργο Συνεργατικής Απόκτησης Πυρομαχικών που πήρε το πράσινο φως.
22 χώρες και η Ελλάδα προμηθεύουν στην Ουκρανία 1 εκ. βλήματα
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έπεισε την πλειοψηφία των 27 κρατών μελών για το πόσο «εξαιρετικά σημαντικό» είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει τα πυρομαχικά που χρειάζεται «απλώς για να αμυνθεί»,
καθώς βρίσκεται σε κατάσταση «πραγματικής επείγουσας ανάγκης». Αποτέλεσμα; Η πρόταση έχει ήδη υπογραφεί από 23 υπουργούς Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και έχει προικιστεί με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η δέσμευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου και του EDA θέτει σε λειτουργία μία από τις γραμμές δράσης που πρότεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell.
Το σχέδιο αποσκοπεί στην αναπλήρωση του επιπέδου των αποθεμάτων πυρομαχικών, πυραύλων και εκρηκτικών στις χώρες της ΕΕ, που εξαντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω των παραδόσεων που έγιναν πριν από 13 μήνες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των ρωσικών στρατευμάτων.
22 χώρες και η Ελλάδα προμηθεύουν στην Ουκρανία 1 εκ. βλήματα
Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο βασίζεται σε τρεις επείγουσες γραμμές δράσης. Το πρώτο σκέλος έχει προίκα 1 δισ ευρώ και επιδιώκει να συνεχίσει τις προμήθειες βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος στην Ουκρανία, ειδικά 155 χιλιοστών.
To Army Voice έχει γράψει σε προηγούμενο άρθρο πως τα αποθέματα όπλων έχουν εξαντληθεί σοβαρά. Συγκεκριμένα αναφέρονται σε πυροβολικά 155 mm, πυρομαχικά για Iris-T και Patriot. Συγκεκριμένα.
Ο Breton και ο EDA σκοπεύουν να ομαδοποιήσουν τις αγορές πυρομαχικών για 2 χρόνια σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κράτους, να μειώσουν το κόστος από οικονομίες κλίμακας και να πραγματοποιήσουν παραδόσεις στην Ουκρανία.
Η ΕΕ σκοπεύει να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες απαιτήσεις του προέδρου Volodomir Zelensky, τα πυροβόλα του οποίου εκτοξεύουν περίπου χίλια βλήματα μεγάλου διαμετρήματος την ημέρα.
Για την επιβίωση της Ουκρανίας ζητά επειγόντως υλικό για τις οβίδες δυτικής προέλευσης ‒διαμετρήματος 105, 120 και 155 mm ‒και ρωσικής προέλευσης, 122 και 152 mm. Συνολικά, ισχυρίζεται ότι θα λάβει στρατιωτικό υλικό της της τάξης του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πριν από το τέλος του έτους.
Η χρηματοδότηση των παραδόσεων θα βαρύνει το λεγόμενο European Peace Facility ή EPF (European Peace Facility), ένα εξωδημοσιονομικό μέσο που έχει επεκταθεί και ανέρχεται ήδη στα 8δισ ευρώ.
Αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των κυβερνήσεων για έως και το 66% των αγορών όπλων, πυρομαχικών και υλικού που προμηθεύουν στην Ουκρανία.
22 χώρες και η Ελλάδα προμηθεύουν στην Ουκρανία 1 εκ. βλήματα
Αναπλήρωση αποθεμάτων
Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των λιγοστών αποθεμάτων ολόκληρου του εύρους πυρομαχικών και πυραύλων που είναι αποθηκευμένα στους “γεμιστήρες” των Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων:
από διαμέτρημα 5,56 mm για τουφέκια και πολυβόλα έως 155 mm για πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Η πρωτοβουλία καλύπτει περίοδο επτά ετών και της έχει διατεθεί άλλο 1δισ ευρώ, τα οποία θα αντληθούν επίσης από το Ταμείο για την Ειρήνη για την μερική κάλυψη των αγορών κάθε χώρας.
Και η τρίτη γραμμή δράσης συνίσταται στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την αύξηση του όγκου παραγωγής και των ρυθμών παραγωγής της προκειμένου να ανταποκριθεί στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες.
Μια ομάδα αξιωματούχων και συμβούλων του EDA που ονομάζεται Task Force for Joint Defense Acquisitions έχει εντοπίσει ότι, από τα 27 κοινοτικά έθνη, μόνο 11 έχουν συνολικά 15 εταιρείες που κατασκευάζουν πυρομαχικά ή πυραύλους σε ευρεία κλίμακα.
Περιοδεία στα εργοστάσια
Βέβαιος για την επιτυχία του έργου του, ο Thierry Breton ξεκίνησε μια περιοδεία για να δει τα κύρια εργοστάσια παραγωγής και να πείσει τους διευθυντές τους να αυξήσουν τον ρυθμό και τον όγκο της παραγωγής.
Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, επιθεώρησε την εταιρεία VMZ στο Σόποτ, 136 χιλιόμετρα από τη Σόφια, η οποία ειδικεύεται σε βλήματα και φυσίγγια ρωσικών διαμετρημάτων που χρειάζεται ο ουκρανικός στρατός για τα τουφέκια, τα πολυβόλα, τα κανόνια και τα οβιδοβόλα του και που οι δυτικές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθεύσουν.
Συνοδευόμενος από τις γαλλικές αρχές όπλων, επισκέφτηκε επίσης το εργοστάσιο Bourges, 200 χιλιόμετρα από το Παρίσι, όπου η γαλλική κρατική εταιρεία όπλων ξηράς Nexter παράγει πυρομαχικά.
Το Bourges είναι η ίδια πόλη όπου η MBDA, μια μεγάλη γαλλο-ιταλο-βρετανική εταιρεία, αναπτύσσει και κατασκευάζει πυραύλους. Βρέθηκε επίσης στην Τσεχική Δημοκρατία για να αξιολογήσει την εταιρεία STV, την κύρια εθνική εταιρεία στον τομέα, στην περιοχή της Πράγας.
Στην Πολωνία, μαζί με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki και τον υπουργό Άμυνας, Mariusz Blaszczak, έμαθε για τις δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία Dezamet στα κεντρικά της γραφεία στη Nowa Deba, 200 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία.
Στη Σλοβακία, τέλος, εξέτασε τις δυνατότητες των εργαστηρίων στο Dubnica nad Váhom ‒120 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα‒, του επιχειρηματικού ομίλου MSM, ενός άλλου από τους κύριους ευρωπαίους παραγωγούς πυρομαχικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου