Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος αποκάλυψαν τα έγγραφα που διέρρευσαν


AP Photo/Kin Cheung, File
Παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος αποκάλυψαν τα έγγραφα που διέρρευσαν
efsyn.gr
Σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει η διαρροή των εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς όπως αποκαλύπτουν διεθνή ΜΜΕ, στα αρχεία που έχουν έρθει στο φως υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος.

Η αποκάλυψη αφορά κυρίως τα έγγραφα που ήρθαν στο φως την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή νέα έγγραφα επίσης κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με περιεχόμενο σχετικό με τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ για το ουκρανικό, την Κίνα, αλλά και την Μέση Ανατολή. Οι διαρροές αυτές μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη σύγχυση ή και σοβαρές αντιδράσεις σε μια εποχή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα είναι εξαιρετικά τεταμένες και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα στη Μέση Ανατολή σοβεί μια νέα κρίση, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ιερουσαλήμ.

Οι Times ανέφεραν ότι τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν πότε ή πού θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, αλλά ότι η διαρροή θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων, καθώς έδινε χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και των ουκρανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύτηκαν από τη Δύση.

Αυτό που επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica, είναι ότι τα έγγραφα αφορούν τις προετοιμασίες για την «εαρινή αντεπίθεση» της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη και η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως πρόκειται για αυθεντικά έγγραφα, στα οποία έχουν ωστόσο παραποιηθεί κάποια στοιχεία. Επίσης, εκτιμάται ότι η «πλαστογραφία» έχει γίνει από Ρώσους πράκτορες, για λόγους προπαγάνδας, καθώς διογκώνονται οι εκτιμήσεις για θύματα μεταξύ των Ουκρανών.

Ωστόσο, ήδη αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι καμία θεωρία δεν είναι απολύτως αποδεκτή, καθώς μαίνεται ο πόλεμο της πληροφορίας παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο πεδίο και η παραποίηση να έχει γίνει από την πλευρά της Ουκρανίας ή των δυτικών συμμάχων της, με στόχο να παραπλανήσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στον φάκελο που διέρρευσε και συνοψίζει την κατάσταση του πολέμου την 1ης Μαρτίου αφορά εντολές του Πενταγώνου σχετικά με τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων, την επιμελητεία, τον σχεδιασμό και τις πολιτικές πτυχές του πολέμου.

Εκεί αποκαλύπτεται η παρουσία 97 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τους οποίους χαρακτηρίζει «στρατιώτες-φαντάσματα», των οποίων τη δραστηριότητα στο πεδίο αρνούνταν η Συμμαχία. Σύμφωνα με το έγγραφο, η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Βρετανοί, με πενήντα μέλη των SAS και SBS, ενώ υπάρχουν 17 Λετονοί, 15 Γάλλοι, 14 Αμερικανοί και ένας Ολλανδός. Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμη κι αν οι αριθμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί, η ύπαρξη των Δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία έχει επιβεβαιωθεί.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος τους, ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν είναι εκπαιδευτικός: φαίνεται να επικεντρώνονται στην άμεση υποστήριξη δυνάμεων του Κιέβου, όπως στον καθορισμό στόχων για αεροπορικές ή πυραυλικές επιδρομές ή στη διαχείριση drones. Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι στα έγγραφα γίνεται διάκριση μεταξύ των ανδρών των ειδικών δυνάμεων και του προσωπικού Άμυνας που ασχολούνται με την προστασία της πρεσβείας στο Κίεβο ή είναι στρατιωτικοί ακόλουθοι.
Η στρατιωτική βοήθεια

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για τις δυνάμεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά και οι αποστολές που εκτελούνται από κατασκοπευτικά αεροπλάνα που πετούν πάνω από τη ζώνη της σύγκρουσης, τόσο επανδρωμένα όσο και drones που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Επίσης, τα απόρρητα διαγράμματα δείχνουν ότι στις αρχές Μαρτίου, το ΝΑΤΟ είχε ήδη παραδώσει στην Ουκρανία 952.856 βλήματα πυροβολικού των 155 mm και πως σχεδόν όλα είχαν χρησιμοποιηθεί σε βομβαρδισμούς. Περίπου 10.000 παρέμειναν στην εφεδρεία, αριθμός που επαρκεί για λιγότερο από τέσσερις ημέρες πολέμου. Περιλαμβάνονται επίσης και στοιχεία για τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν παράσχει και άλλες χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα πυρομαχικά, η αποτελεσματικότητα των νέων ουκρανικών ταξιαρχιών εξαρτάται από τις παραδόσεις δυτικών όπλων και ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι Ουκρανοί φέρονται να έχουν ετοιμάσει 34 ταξιαρχίες «ελιγμών», 13 ομάδες πυροβολικού και 26 ταξιαρχίες εδαφικής εφεδρείας.
Τι λένε για τη Ρωσία

Στα ίδια έγγραφα εκτιμάται ότι μετά την κινητοποίηση της Ρωσίας, στην Ουκρανία υπάρχουν 424 ομάδες μάχης από τις 527 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Ρωσία, και από αυτές οι 364 ορίζονται ως «επιχειρησιακές», ενώ άλλες 110 όχι, χωρίς να διευκρινίζεται γιατί.

Τέλος, όσον αφορά τις απώλειες σε ζωές, αναφέρεται ότι «μόνο» 16-17 χιλιάδες Ρώσοι σκοτώθηκαν έναντι 61-71 χιλιάδων Ουκρανών. Η εφημερίδα μιλάει για αμφιλεγόμενες πληροφορίες όσον αφορά του νεκρούς, όπως και όσων αφορά ένα σημείωμα που αποδίδεται στις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου για την επίθεση στη Λευκορωσία εναντίον αεροπλάνου ραντάρ, που έλαβε χώρα «κατά παράβαση εντολών». Εκτιμάται ότι πρόκειται για είδηση που έγινε με σκοπό να προκαλέσει το καθεστώς του Μινσκ.
Τι κάνει το Κίεβο

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Ουκρανία εμφανίζεται να επιδιώκει να αποτρέψει νέες στρατιωτικές διαρροές. Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι τα έγγραφα περιείχαν «πολύ μεγάλο αριθμό εικονικών πληροφοριών» και τα δημοσιεύματα έμοιαζαν με ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης για να σπείρουν αμφιβολίες για την επίθεση, η οποία απαιτεί προηγμένα δυτικά όπλα.

Όπως είπε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, «αυτά είναι τυπικά στοιχεία επιχειρησιακών παιχνιδιών από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Και τίποτα περισσότερο. Η Μόσχα από την πλευρά της δεν έχει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση από την ουκρανική προεδρία, μετά τη σύνοδο της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, όπου παρευρέθηκε και ο Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για διαρροή. «Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εστίασαν στα μέτρα για την αποτροπή της διαρροής πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου