Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Σύγχυση με την «τύχη» του Μπαχμούτ - Επιβεβαιώνει η Μόσχα, ανακαλεί δήλωση ο Ζελένσκι


Ρωσική και σημαία της Wagner ανεμίζουν στα χαλάσματα ενός κτιρίου του Μπαχμούτ
Prigozhin Press Service via AP
Σύγχυση με την «τύχη» του Μπαχμούτ - Επιβεβαιώνει η Μόσχα, ανακαλεί δήλωση ο Ζελένσκι
efsyn.gr
Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται η πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που επιβεβαιώνει προηγούμενη ανάλογη ανακοίνωση του Γεβγένι Πριγκόζιν, με βίντεο που αναρτήθηκε, στο οποίο εμφανίζεται να ενημερώνει στρατιώτες για την εξέλιξη αυτή, γράφοντας τον επίλογο της πιο χρονοβόρας και αιματηρής μάχης του πολέμου.

«Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία, (…) η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τα συγχαρητήριά του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

Την απώλεια του Μπαχμούτ και την κατάληψή του από τη Ρωσία, φέρεται στο μεταξύ να επιβεβαιώνει και ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς απάντησε «νομίζω πως όχι», όταν ερωτήθηκε αν η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου. «Πιστεύω πως όχι», δήλωσε ο Ζελένσκι πριν από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία. «Σήμερα είναι μόνο στις καρδιές μας. Δεν έχει μείνει τίποτα σε αυτό το μέρος», είπε.

Ωστόσο, εκπρόσωπός του λίγο αργότερα, δήλωσε ότι ο ουκρανός πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη. «Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος Σέρχιι Νικιφόροφ. «Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ' αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, η οποία επέμεινε μέσω Telegram, ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν περικυκλώσει μερικώς την πολιορκημένη πόλη κι εξακολουθούν να ελέγχουν τμήμα της, ενώ διεκδικούν τμήμα των υψωμάτων που δεσπόζουν πάνω από αυτήν.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη, έχουν περικυκλώσει την μισή και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Επομένως ο εχθρός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο τμήμα της πόλης που ελέγχει», έγραψε χαρακτηριστικά η Μαλιάρ και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές στο Μπαχμούτ, καθώς και έναν ιδιωτικό τομέα της πόλης.

Από το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης. Ο Πριγκόζιν έχει παραδεχτεί ότι το Μπαχμούτ – μια πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων – δεν ήταν στρατηγικής σημασίας, αλλά απέκτησε τεράστια συμβολική αξία, λόγω της έντασης των μαχών και των μεγάλων απωλειών για τις δύο πλευρές.

Το Μπαχμούτ ήταν το κύριο τμήμα της γραμμής άμυνας με την πόλη Σίβερσκ, στην περιοχή του Ντόνετσκ, που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική κατάκτηση του Σιεβεροντόνετσκ και του Λισιχάνσκ. Με την πτώση της πόλης, ο δρόμος προς τις μεγάλες πόλεις Σλόουζιανσκ και Κραματόρσκ θα μπορούσε πλέον να ανοίξει για τα ρωσικά στρατεύματα.
Βοήθεια ναι, αεροπλάνα όχι, τουλάχιστον προς ώρας

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, στη Χιροσίμα, ο Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε πως το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας θα περιλάβει πυρομαχικά, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

AP Photo/Susan Walsh

Σημειώνεται ωστόσο πως ούτε τώρα κέρδισε η Ουκρανία δεσμεύσεις για να της παραδοθούν τα αεροπλάνα, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στους ηγέτες της G7 πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τα κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα F-16, ενδεχόμενο που όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αποτελεί ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να περιμένει πως θα πετύχει στην εισβολή της παρατείνοντας τη σύγκρουση.

Παράλληλα, η G7 επεσήμανε στη Ρωσία την ετοιμότητά της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, ενώ έδωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι την ευκαιρία να πάρει με το μέρος του χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία.

Kyodo News via AP

Η δυσπιστία έναντι της Κίνας ως εμπορικού εταίρου και η αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας ήταν τα κεντρικά μηνύματα που εστάλησαν από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου κατά τη σύνοδό τους, στην πόλη της Χιροσίμα.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, την Παρασκευή, επιπλέον της υποστήριξης εκ μέρους του Μπάιντεν για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16, η G7 ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι άσκησε πίεση στις χώρες για να προχωρήσουν περισσότερο τόσο στην οικονομική, όσο και στη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Χθες, οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν επίσης μια κοινή προσέγγιση έναντι της Κίνας, επιδιώκοντας να περιορίσουν τους κινδύνους από τις οικονομικές σχέσεις τους μαζί της, χωρίς ωστόσο και να αποσυνδεθούν από μια χώρα η οποία θεωρείται το εργοστάσιο του κόσμου.

Οι ηγέτες είπαν πως η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του βάρους της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο πρόσθεσαν πως θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν ευαίσθητες τεχνολογίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια, χωρίς πάντως να περιορίσουν πέραν του αναγκαίου το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα στο δίκτυο ZDF πως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις τους στην Κίνα θα συνεχισθούν, όπως και οι εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εξαγωγές προς την Κίνα, αλλά η G7 στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι επιδιώκει να περιορίσει τον κίνδυνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου