Ο δρόμος για το επισκεπτήριο των Κεντρικών Φυλακών είναι λαβύρινθος και με πολλά μέτρα ασφαλείας, αλλά δεν συγκρίνεται με τη Γερμανία ή την Τουρκία. Αυτό μας έλεγε στη διαδρομή ο αδερφός του Κενάν Αγιάς, Ιμπραχίμ, μεταξύ πολλών άλλων για τη δύσκολη κουρδική ιστορία, τον τόπο τους που έχουν να δουν δεκάδες χρόνια, τον 90χρονο πατέρα τους που με ένα ντουφέκι έσωσε όσους ορθόδοξους μπορούσε το 1974, τον παππού τους που βοήθησε τους Αρμένιους το 1915. «Μένει πάνω από το μουσείο», μας είπε και γέμισαν τα μάτια του. Ήξεραν κι οι δύο πολύ καλά για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, για τους αντάρτες που επίσης χαρακτήρισαν «τρομοκράτες», για την ιστορία της Κύπρου, την τραγωδία της τουρκικής εισβολής, την κατοχή, τον κοινό μας ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη.
«Ο Κενάν, ο Κενάν», είπε ο φίλος Μπαράν με το που μπήκαμε στο επισκεπτήριο, με τα ελάχιστα ελληνικά του. Περιμένει κι αυτός, εδώ και τρία χρόνια, ακρόαση για να του αναγνωριστεί πολιτικό άσυλο. Ο Κενάν ανέμενε καθαρίζοντας τον χώρο του. Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε και καθίσαμε να τα πούμε για μια ώρα, άβολα σε ένα τραπέζι και ανάμεσα σε κατάδικους, μα νοερά στα βουνά του Κουρδιστάν, στην Κερύνεια, σε εποχές ελεύθερες που δεν είδε ποτέ ούτε ο κουρδικός ούτε ο κυπριακός λαός. Άρχισε την κουβέντα του σαν να μας υποδεχόταν στο σπίτι του, ρωτώντας αν είμαστε καλά (στα αγγλικά) και ευχαριστώντας, στα ελληνικά και στα κούρδικα, για τη στήριξη. Έδειξε προς τα Φυλακισμένα Μνήματα, ξεκινώντας τη μεγάλη του κουβέντα από την ΕΟΚΑ. «Εκεί μένω», είπε συγκινημένος και απόλυτα συνειδητοποιημένος για αυτό τον αγώνα. Μεταφράζοντας έκλαψε και ο αδερφός του, που γεννήθηκε το 1960 και θυμάται πολύ καλά τις μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Στη μια ώρα που μιλούσαμε, δεν υπήρξε η παραμικρή παύση. Ο Κενάν ήθελε να μεταφέρουμε όσα σκέφτεται. Για το Κουρδιστάν, τη σύμπραξη Γερμανίας και Τουρκίας, την εμπλοκή της Κύπρου στο αρρωστημένο παιχνίδι τους, την απόφαση του Ανωτάτου που αποδέχεται τα τουρκικά εγκλήματα εις βάρος των λαών μας. Μα κυρίως, ήθελε να μεταφέρουμε ότι δεν τον τρομάζει η γερμανική ή η τουρκική φυλακή, ότι παίρνει δύναμη από την ΕΟΚΑ και τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, για τον οποίο μιλούσε με ιδιαίτερη αγάπη όπως κάθε Κούρδος.
Δεν τον ενδιέφερε να δείξει καλό πρόσωπο ή να αντιπαρατεθεί με την κυπριακή εκτελεστική ή δικαστική εξουσία, μα μια συνάντηση μαζί του είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι τρομοκράτης, πως ο κουρδικός λαός δεν είναι τρομοκράτης είτε στα βουνά του Κουρδιστάν είτε σε κάθε γωνιά του κόσμου που βρίσκει καταφύγιο. Τον ενδιέφερε να στείλει μήνυμα αντίστασης και αγώνα στον κυπριακό λαό που τόσο αγαπά.
«Θα αγωνίζομαι πάντα για την ελευθερία της Κύπρου και του Κουρδιστάν», υπογράμμισε και ασπαστήκαμε ο ένας τον άλλον σαν να ήταν η τελευταία φορά. Συμφωνήσαμε, εξάλλου, πως η Γερμανία, κατ’ εντολήν της Τουρκίας, δεν θα εφαρμόσει τους όρους του δικαστηρίου. Του υποσχεθήκαμε πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξεχαστεί ο Κενάν Αγιάς, να μη λησμονηθεί αυτή η αδικία, να μην γκρεμιστεί η κοινή πορεία Κούρδων και Κυπρίων εξαιτίας της ατολμίας της κυπριακής δικαιοσύνης. «Ελευθερία στην Κύπρο, ελευθερία στο Κουρδιστάν», ήταν η τελευταία του φράση. Στα ελληνικά. Λίγα μέτρα από τα Φυλακισμένα Μνήματα. Ήταν τιμή μας, Κενάν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σύμφωνα με το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος», η μεταφορά του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία αναβάλλεται μέχρι τις 2 Ιουνίου. Βρέθηκαν, δηλαδή, πιο νοήμονες άνθρωποι και αποφάσισαν πως η υγεία του απειλείται στις φυλακές «υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες» που επρόκειτο να οδηγηθεί στη Γερμανία. Πιο νοήμονες από τους δικαστές και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που δεν μπορούσαν να μας πουν ποια είναι αυτά τα ποινικά αδικήματα που τον καθιστούν επικίνδυνο τρομοκράτη και ακόμα επιμένουν πως πρόκειται για γερμανικό και όχι τουρκικό ζήτημα. Η υπόθεσή του, άλλωστε, παραμένει ανοικτό ζήτημα για το ΕΔΑΔ, αλλά κάποιοι νουθετούσαν περί υποχρεώσεων στα ευρωπαϊκά εντάλματα. Θα αντέξουν την καταδίκη αυτού του ανθρώπου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου