Η σύγκρουση ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τιράνων και Αθήνας με αφορμή τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη (που στηρίχθηκε από τη μειονότητα και το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα) λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές υποκρύπτει αντιπαράθεση μεγάλων συμφερόντων.
Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία δημιούργησαν σκηνικό έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με αφορμή τη σύλληψη του υποψήφιου (και εκλεγμένου πλέον) δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και την προφυλάκισή του με την κατηγορία «εξαγοράς ψήφων». Το φαινόμενο αυτό είναι γενικευμένο στη γειτονική χώρα, καθώς η μαζική φτώχεια δημιουργεί συνθήκες πελατειακών σχέσεων προς τα πολιτικά κόμματα. Η μετανάστευση επιδεινώνει το φαινόμενο αυτό, με το στήσιμο ακριβοπληρωμένων μηχανισμών μεταφοράς ψηφοφόρων, με χρηματοδότηση από ντόπια και ξένα κέντρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καταγγείλει την «αντιδημοκρατική μεθόδευση» της κυβέρνησης Ράμα και την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της ελληνικής μειονότητας. Ο Ράμα δεν φημίζεται, προφανώς, για τον σεβασμό του σε δημοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο οι φωνές της ελληνικής κυβέρνησης είναι προκλητικές, καθώς η Ελλάδα παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν αναγνωρίζει καμιά εθνική μειονότητα στο έδαφός της. Από τη σοσιαλιστική περίοδο, η Αλβανία αναγνωρίζει 9 εθνικές μειονότητες, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζονται και διδάσκονται στα σχολεία 5 μειονοτικές γλώσσες. Ο διαχρονικός, επίσημος, κρατικός εθνικισμός στην Ελλάδα, όμως, θεωρεί επικίνδυνη την ύπαρξη οποιασδήποτε μειονότητας και πρόσφατα η ίδρυση Συλλόγου Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα βρήκε απέναντί της ένα συνδυασμό φασιστικών ορδών και κουστουμαρισμένων «πατριωτών».
Την πυγμή των ελληνικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια μοιράζονται όλα σχεδόν τα ελληνικά κόμματα, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ για «υποχωρητικότητα». Το ελληνικό κράτος με «αρραγές εθνικό μέτωπο» για άλλη μια φορά επιδιώκει να εμφανιστεί ως τοποτηρητής στα Βαλκάνια, επεμβαίνοντας σε μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση. Από την ειδησεογραφία και την προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ σχεδόν αποκρύπτεται, επίσης, ότι ο Μπελέρης ήταν ο υποψήφιος που στήριξε το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με αντίπαλο τον Γιόργκο Γκόρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα.
Αυτό που συσκοτίζεται εντελώς είναι ότι η πολιτική σύγκρουση στη Χιμάρα αφορά περισσότερο την εκμετάλλευση των τουριστικών φιλέτων και τα συμφέροντα των ολιγαρχών, παρά το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Η Χιμάρα βρίσκεται στην καρδιά της «Αλβανικής Ριβιέρας», μιας περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το Ελντοράντο της τουριστικής ανάπτυξης με όρους μαφίας. Το κατασκευαστικό «μπουμ» συνοδεύεται με αρπαγές εκτάσεων, αυθαίρετη δόμηση, καταστροφή του περιβάλλοντος και του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής. Μεταξύ των επενδυτών στην Χιμάρα βρίσκεται και ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, Όλτα Τσάκα, ιδιοκτήτης εταιριών με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή Χιμάρας και Αγίων Σαράντα.
Η κυβέρνηση Ράμα διαπλέκεται στενά με τους ολιγάρχες της τουριστικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη και η διαμάχη για το δημαρχιακό αξίωμα στη Χιμάρα αφορά κυρίως την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων. Η οριακή νίκη του Μπελέρη, με διαφορά λίγων δεκάδων ψήφων, θα συντηρήσει την ένταση στην περιοχή, δίνοντας αφορμές στην ελληνική κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή μετά τις εκλογές) να παρεμβαίνει, σε συνδυασμό με το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, ο λαός της Αλβανίας συνεχίζει να ζει σε συνθήκες φτώχειας. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έφτασε μόλις το 32%, αποτέλεσμα όχι μόνο της αδιαφορίας και της απογοήτευσης προς τη συνολική λειτουργία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, αλλά και της συνεχιζόμενης μετανάστευσης κυρίως της νεολαίας. Σε αυτό το σκηνικό είναι ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα της Αριστερής οργάνωσης Bashke (Μαζί) στον δήμο των Τιράνων. Η Bashke είναι μετεξέλιξη της Organizata Politike και βρίσκεται σε πορεία ίδρυσης πολιτικού κόμματος με δυναμική παρουσία στο φοιτητικό και στο εργατικό κίνημα. Για πρώτη φορά κατέβασε υποψήφιο στον δήμο της αλβανικής πρωτεύουσας, τον καθηγητή Αρλίντ Κόρι, ο οποίος συγκέντρωσε 5%.
ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου