Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ήπειρος: Παλλαϊκό «όχι» κατά των εξορύξεων

▸Ένα δυνατό «όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, την καταστροφή του περιβάλλοντος και της πρωτοβάθμιας παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) βροντοφώναξαν το περασμένο Σάββατο (17/6) στα Γιάννενα εκατοντάδες πολίτες από την ευρύτερη περιοχή αλλά και άλλες πόλεις, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς, συλλογικότητες και επιτροπές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της περιφέρειας και στην συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους των Ιωαννίνων.

Στη δυναμική κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, με διακριτό μπλοκ οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ήπειρο καθώς και οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡΠΗ) και Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα.

«Η προσπάθεια επέκτασης των ενεργειακών κολοσσών δεν έχει καμία σχέση με τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Θέλουν να προχωρήσουν σε εξορύξεις για πετρέλαιο και να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στις περιοχές μας. Η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται με κριτήριο τη κάλυψη των αναγκών του λαού και της χώρας αλλά με μόνο κριτήριο το κέρδος των ενεργειακών εταιριών», σημειώνουν οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χαιρετίζοντας παράλληλα «τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση του λαού». Παράλληλα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα μέσα από τις πρωτοβουλίες και επιτροπές αγώνα των κατοίκων της περιοχής και τον συντονισμό τους.

Εκτός των άλλων, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή που έχει επιλεγεί για τις εξορύξεις (Γιουργάνιστα) στο παρελθόν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί με σοβαρές ζημιές καθώς και μεγάλες κατολισθήσεις.

«Το μοναδικό όφελος για εμάς είναι να εμποδίσουμε την ληστρική επιδρομή στον ορυκτό πλούτο. Τα “ανταποδοτικά” που προσφέρει η πολυεθνική εταιρεία είναι για να χρυσώσει το χάπι της ληστρικής επιδρομής και της καταστροφής του περιβάλλοντος. […] Να φύγουν οι εταιρείες χωρίς καμία αποζημίωση. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που είναι εργαλείο κερδοσκοπίας. Η ενεργειακή υποδομή της χώρας (παραγωγή, διανομή) να περάσει σε δημόσιο κρατικό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων», προσθέτουν οι δύο τοπικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.06.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου