Εξαπολύοντας τουλάχιστον 10 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίρια, μια ταξιαρχία ισραηλινών στρατευμάτων - που αποτελείται από 1.000 έως 2.000 στρατιώτες - υποστηριζόμενη από θωρακισμένα οχήματα και ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες εισήλθε στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό της, αφότου το Ισραήλ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τα σχέδιά του, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιχείρηση "νέο έγκλημα πολέμου κατά του ανυπεράσπιστου λαού μας", ενώ η οργάνωση Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα κάλεσε τους νέους άνδρες στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες.
Η Λιν Χέιστινγκς, μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, εξέφρασε την «ανησυχία» για την «κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν», προσθέτοντας στο Twitter: «Έλαβαν χώρα αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό. Αρκετοί νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Πρέπει να διασφαλιστεί η βοήθεια σε όλους τους τραυματίες».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε κέντρο διοίκησης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, το οποίο χρησιμοποιούσε τοπική μαχητική ομάδα.
Εικόνες από τη Τζενίν έδειχναν ενόπλους και Παλαιστίνιους μαχητές στους δρόμους, καθώς οι μάχες με πυροβόλα όπλα και οι εκρήξεις συνεχίζονταν, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σε μια κλιμάκωση της βίας, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κοντά σε τζαμί της πόλης, το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους ενόπλους για να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Ανταλλαγές πυρών λαμβάνουν χώρα με ενόπλους δίπλα σε ένα τζαμί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν» ανακοίνωσαν οι IDF.
«Δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, αλλά για εισβολή»
Το Ισραήλ πραγματοποιεί εισβολή στη Δυτική Όχθη και όχι στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε παλαιστίνιος διπλωμάτης στο BBC.
Ο Husam Zomlot, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί το «πρόσχημα» των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτεθεί στους Παλαιστίνιους «εδώ και δεκαετίες».
Ο ίδιος δηλώνει ότι «οι σκοτωμοί και οι βομβαρδισμοί δεν γνωρίζουν όρια και [οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ] δεν κάνουν διακρίσεις».
«Το Ισραήλ θέλει να συντρίψει την ψυχή μας, το λαό μας, τον πληθυσμό μας, θέλει να συνεχίσει να μας έχει υπό στρατιωτική κατοχή, θέλει να συνεχίσει την παράνομη επέκταση των οικισμών του στα κατεχόμενα εδάφη».
Ο Zomlot απορρίπτει, επίσης, τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, δηλώνοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αντισταθούν» σε μια στρατιωτική κατοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο διπλωμάτης επικρίνει, δε, τη διεθνή κοινότητα που «δεν τιμωρεί το Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό στέλνεται το μήνυμα ότι οι ισραηλινοί έποικοι «θα προστατεύονται με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο καταυλισμός της Τζενίν
Σε ό,τι αφορά τη Τζενίν, το BBC εξηγεί πως πρόκειται για ένα καταυλισμό προσφύγων στην πόλη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ο καταυλισμός της Τζενίν υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και δημιουργήθηκε για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948-49.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκεί φιλοξενούνται σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε μια έκταση μόλις 0,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο καταυλισμός επλήγη σοβαρά από τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Τον Απρίλιο του 2002, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή - γνωστή ως μάχη της Τζενίν - κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι μαχητές και άμαχοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Τον τελευταίο χρόνο, η Τζενίν και ο καταυλισμός έχουν δει επανειλημμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές και οι ντόπιοι Παλαιστίνιοι έχουν συνδεθεί με περιστατικά πυροβολισμών εναντίον Ισραηλινών.
News 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου