Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Τι δουλειά έχουν στην Ινδία τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας

Η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ινδίας αποκαλύπτει ότι το ελληνικό κράτος Άμυνας/Ασφάλειας εντάσσεται ολοένα και πιο ενεργητικά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς διεκδικώντας δια μέσου του πολέμου την ικανοποίηση στρατηγικών στοχεύσεων του αστικού κόσμου.
Κολοσσιαίοι πολεμικοί εξοπλισμοί και προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών εντάσσονται στην ικανοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου που αναγνωρίζουν στην περιοχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι ΗΠΑ, αλλά καθώς ο Εχθρός και ο Στρατηγικός Αντίπαλος είναι Ρωσία και Κίνα, οι τομείς δράσης και εξάπλωσης των συμμαχιών διευρύνεται.    
Έτσι λοιπόν ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι στρατιωτικοί δεσμοί Ελλάδας – Ινδίας με την αποστολή ελληνικών μαχητικών στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου, λίγους μήνες μετά τον ερχομό των SU-30 στην άσκηση Ηνίοχος 23. Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται σε τροχιά εμβάθυνσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας την τελευταία διετία. Το αποκορύφωνα των συνεργειών ήταν η παρουσία των θηριωδών δικινητήριων μαχητικών SU-30 στην πρόσφατη άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνστάντινου Φλώρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας General Anil Chauhan.
Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα "αμοιβαίου ενδιαφέροντος", με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. 
Επίσης, συζήτησαν για τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, και προσφάτως στο Βόρειο Κόσοβο.
Να θυμίσουμε το σοκαριστικό έγκλημα του ελληνικού κράτους εναντίον εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών όπου το Λιμενικό προκάλεσε το ναυάγιο, την απειλή νέας έντασης στα Βαλκάνια λόγω του εθνικισμού και των ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και την μεταξύ τους ένταση σε Μεσόγειο-Μέση Ανατολή-Αφρική, καθώς η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε όλη την ατζέντα της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας.  

Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε στην επικοινωνία είναι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, με απαύγασμα την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την πρόσκληση που απηύθυνε για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε επικείμενη άσκηση των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ εστίασε στη συμμετοχή της Ινδίας για πρώτη φορά στην σειρά ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» με Α/Φ Su-30 προσβλέποντας σε συμμετοχή της στην «ΗΝΙΟΧΟΣ-24». Τόνισε επίσης την παροχή υποστήριξης ως Host Nation (HNS) που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία κατά την διέλευση μαχητικών Α/Φ της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεκπαιδεύσεων κατά τη διάρκεια των εν λόγω πτήσεων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, οι δυο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στη διαρκώς ενισχυόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ινδίας μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκαν το 2022, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της με αυξανόμενες σε αριθμό και πολυπλοκότητα δραστηριότητες για το έτος 2023. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις επισκέψεις που πραγματοποιούνται από Στρατιωτικές Σχολές της Ινδίας στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν έτι περαιτέρω την Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων, αναφέρθηκαν στην από κοινού προσπάθεια κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις 2 Χώρες, καθώς και στην ενδεχόμενη δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ινδίας.
Με την ευκαιρία αυτή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις Χώρες των Βαλκανίων, με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες καθώς και με το Ισραήλ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της χώρας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, και επισήμανε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Οι κίνδυνοι για τον λαό μας είναι τεράστιοι.
Η κυβέρνηση και το σύνολο της άρχουσας τάξης προπαγανδίζουν τις προσδοκίες επίλυσης των ελληνο-τουρκικών διαφορών ενώ εντάσσονται ολοένα και πιο οργανικά στα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το Αντιπολεμικό Κίνημα.
Με Αντιπολεμικό Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό.
Για το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου.
Την εναντίωση στους εθνικούς σχεδιασμούς, την Ανατροπή των πολεμικών συμμαχιών, τη Διάλυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Απαιτείται αγώνας Ταξικός Διεθνιστικός Αντικαπιταλιστικός.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου