Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεζόμενο να στείλει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων, αποκάλυψε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μάιλι, δήλωσε πρόσφατα ότι ενδέχεται να σταλούν τα βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης (DPICM) ικανά να εκραγούν και να διασκορπίζουν μικρότερα πυρομαχικά σε μια ευρύτερη περιοχή.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ τις βόμβες διασποράς τύπου CBU-100, γνωστές και ως Mk.20 Rockeye II, προκειμένου να τις αποδομήσει και στις συνέχεια τοποθετήσει τις πολεμικές κεφαλές στα μη επανδρωμένα οχήματα και drones που διαθέτει, για να πραγματοποιεί καταστροφικά πλήγματα σε ρωσικά άρματα μάχης με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι άμαχοι μπορεί να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν εάν πέφτουν πάνω σε βόμβες που δεν έχουν εκραγεί. Αυτός ο κίνδυνος, μαζί με τις δυσμενείς αντιδράσεις των συμμάχων, εμπόδισαν τις ΗΠΑ να παραδώσουν τις βόμβες στο Κίεβο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας. Ωστόσο, ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στον αμυντικό ιστότοπο Breaking Defence ότι η κυβέρνηση το σκέφτεται «πιο σοβαρά από πριν». Όπως υποστηρίζει, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια πυρομαχικά σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Κοντά στο «ναι» η κυβέρνηση Μπάιντεν
«Σκεφτόμαστε για τα πυρομαχικά DPICM εδώ και πολύ καιρό, αφού οι Ουκρανοί το έχουν ζητήσει», είπε ο στρατηγός Μάιλι. «Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παράσχει μερικά από αυτά, οι Ρώσοι το χρησιμοποιούν. Οπότε ναι, φυσικά, υπάρχει μια διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εξέλιξη…».
Μια πρόσφατη έκθεση του POLITICO σημείωσε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τώρα κοντά στο να πει «ναι» στην αναμενόμενη παράδοση.
Τα πυρομαχικά διασποράς DPICM του Αμερικανικού Στρατού έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν πολλαπλούς στρατιωτικούς στόχους και μπορούν να εκτοξευθούν από HIMARS και πυροβόλα όπλα 155 χιλιοστών.
Το 2010, επιβλήθηκε διεθνής απαγόρευση για τα πυρομαχικά διασποράς λόγω του υψηλού κινδύνου για τους αμάχους.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την κύρωση, αλλά το Κογκρέσο υπέβαλε νομοθετικούς περιορισμούς στην ικανότητα της χώρας να μεταφέρει πυρομαχικά διασποράς σε συμμάχους. Μόνο ο πρόεδρος ή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς.
Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου