efsyn.gr
Σοβαρά κενά σε καταρτισμένο προσωπικό
•Απαράδεκτες και επισφαλείς υγειονομικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης
•Καταγγελίες ακόμη και για βασανιστήρια, συστηματική βία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Τρεις πρόσφατα κατασκευασμένοι, χρηματοδοτούμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταυλισμοί προσφύγων σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου – που προαναγγέλλονται από αξιωματούχους της ΕΕ ως μια «νέα γενιά» εγκαταστάσεων με «βελτιωμένες» συνθήκες διαβίωσης και διαδικασίες ασύλου – διαφημίστηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση ως ανθρώπινες δομές φιλοξενίας ακόμη και για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Όμως ορισμένα έγγραφα της ΕΕ που συντάχθηκαν έπειτα από αυτόπτες έρευνες στο σημείο, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες δεκάδων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλληλέγγυων για την αθλιότητα των πολυδιαφημιζόμενων κλειστών δομών.
Σε εσωτερική αλληλογραφία που έλαβαν το Solomon και το Al Jazeera μέσω αιτημάτων ελευθερίας πληροφόρησης, εκπρόσωποι της ΕΕ που επιβλέπουν τις επιχειρήσεις στις εγκαταστάσεις στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω ανέφεραν σχεδόν καθημερινούς αγώνες που κυμαίνονται από ελλείψεις προσωπικού που καθυστερούν τις διαδικασίες ασύλου έως ισχυρισμούς για σεξουαλική και άλλη βία που επηρεάζει τα παιδιά.
Τα «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας» δημιουργήθηκαν για να αντικαταστήσουν τους κακούς καταυλισμούς που αναγέρθηκαν μετά την άφιξη μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών από το 2015.
Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο το 2020, η Αθήνα και οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης και έδωσαν 276 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για την ανέγερση πέντε νέων hotspot.
Μια διαφήμιση εξαπάτησης
Οι εγκαταστάσεις που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής έχουν διαφημιστεί ως «πρότυπο στρατόπεδα» για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το στρατόπεδο της Σάμου έχει προσελκύσει αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς και μια μαροκινή αντιπροσωπεία σε «επισκέψεις μελέτης» φέτος.
Σε συνεργασία με το Al Jazeera, το Solomon εξέτασε δεκάδες εβδομαδιαίες αναφορές για τις κλειστές δομές που γράφτηκαν από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έδρα τα νησιά, τον εταίρο της Ελλάδας και βασικό χρηματοδότη σε μια προσπάθεια να εξυγιανθούν τα προηγουμένως κολαστήρια κράτησης προσφύγων και μεταναστών και να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ασύλου της ΕΕ.
Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέγραψαν μια σειρά από προκλήσεις για την ασφάλεια παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας και προσωπικό ασφαλείας.
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σάμου, όπου το προσωπικό ασφαλείας ξεπερνούσε σε αριθμό τους πρόσφυγες σε ορισμένες φάσεις, τα στελέχη της Κομισιόν προειδοποιούσαν επί μήνες για ελλείψεις σε εξειδικευμένους φροντιστές για ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι τοποθετούνται σε καθορισμένες «ασφαλείς ζώνες» στους καταυλισμούς.
Στη Λέρο, η Κομισιόν κατέγραψε «σχεδόν καθημερινά προβλήματα» με «βία» και «βανδαλισμούς» στα καταλύματα ανηλίκων, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να προστατεύσουν περίπου 40 παιδιά που έμειναν χωρίς φροντιστές όταν έληξε η σύμβαση μιας ΜΚΟ το 2021.
Ένα εμφανές ξέσπασμα ψώρας μεταξύ των παιδιών είχε αποτρέψει την προγραμματισμένη μεταφορά ορισμένων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα μια ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα να παραμείνει για ένα διάστημα στην καθορισμένη περιοχή.
Μήνες αργότερα, η Επιτροπή συνέχισε να καταγράφει έναν «αυξανόμενο αριθμό» ασυνόδευτων ανηλίκων «αλλά όχι επιπλέον προσωπικό που να τους φροντίζει».
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Επιτροπής εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με ένα «τεράστιο κενό» στις υπηρεσίες διερμηνέων που καθυστερεί «όλες τις διαδικασίες» από τις αρχικές εγγραφές έως τις συνεντεύξεις για το άσυλο και συχνά επισημαινόμενα προβλήματα που προκαλούνται από την πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στους καταυλισμούς.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει τις «εξαιρετικές συνθήκες» των νέων κλειστών δομών κράτησης.
Χωρίς υγειονομική περίθαλψη και ιατρικό προσωπικό οι προσφυγικοί «παράδεισοι»
Η έλλειψη μόνιμων γιατρών στους καταυλισμούς περιγράφεται στα email ως «ένα τεράστιο ζήτημα» που οδηγεί σε κενά στην ιατρική υποστήριξη για τους κατοίκους και καθυστερήσεις στους ιατρικούς ελέγχους που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της ηλικίας και της κατάστασης ευπάθειας των νεοαφιχθέντων που μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για ειδικές προστασίες και διαδικασίες.
Τα έγγραφα αναφέρουν ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόσληψης μόνιμων γιατρών σε καταυλισμούς στα νησιά, όπου ακόμη και τα μακροχρόνια γενικά νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν προσωπικό.
Δεν υπάρχει ούτε καθαρό τρεχούμενο νερό
Ορισμένα ζητήματα υποδομής και συντήρησης που αναφέρθηκαν στα email δεν επιλύθηκαν για εβδομάδες ή μήνες.
Όταν μια δυσλειτουργική αντλία νερού, αξίας 43 εκατομμυρίων ευρώ, άφησε τους κατοίκους του καταυλισμού της Σάμου χωρίς σχεδόν τρεχούμενο νερό για περισσότερες από δύο εβδομάδες πέρυσι, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε: «Μέχρι τώρα οι άνθρωποι ήταν πολύ ήρεμοι και δεν παραπονιούνταν πραγματικά, αλλά τώρα δεν είναι τόσο υπομονετικοί και αρχίζουν να παραπονιούνται».
Οι συχνές διακοπές νερού συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο όταν ο Σολομών έδινε ρεπορτάζ από τη Σάμο.
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν τεκμηριώσει διεξοδικά τις κακές συνθήκες και τις ανεπαρκείς υπηρεσίες στους καταυλισμούς. Κατά καιρούς, οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει τα παράπονά τους ως πολιτικά υποκινούμενα ή ψευδείς ειδήσεις.
Αν και αναγνωρίζουν ότι οι νέες εγκαταστάσεις προσφέρουν βελτιωμένες συνθήκες στέγασης σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, ορισμένες οργανώσεις έχουν επικρίνει τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, τις πρακτικές κράτησης και τα «δυσανάλογα» μέτρα επιτήρησης και ασφάλειας των δομών που μοιάζουν με φυλακές.
Σε επιστολή τους αυτόν τον μήνα, αρκετές ΜΚΟ προέτρεψαν τις αρχές να κλείσουν τον καταυλισμό της Σάμου, επικαλούμενες την «αναξιοπρεπή μεταχείριση» ασυνόδευτων ανηλίκων και την «περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών» στις εγκαταστάσεις.
«Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται δημόσια αυτά τα κέντρα και ... της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην πράξη οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά», έγραψε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Oxfam σε πρόσφατη υποβολή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, καταλήγοντας ότι οι εγκαταστάσεις «εμφανίζονται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου