Ο αριθμός των θυμάτων της καταστροφικής νεροποντής που έπληξε την Ανατολική Λιβύη την περασμένη Κυριακή μπορεί να φθάσει και τους 30.000 νεκρούς δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ντέρνα, που έχει υποστεί καταστροφή στο 25% της έκτασής της.
Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως κάνει αυτή την εκτίμηση βάση των συνοικιών που έχουν ουσιαστικά «σβηστεί» από το χάρτη λόγω των πλημμυρών.
Η κατάσταση στη Ντέρνα παραμένει αποκαρδιωτική παρά τη σταδιακή άφιξη ξένης βοήθειας. Εκατοντάδες σάκοι για πτώματα είναι τοποθετημένοι στη σειρά στους γεμάτους λάσπη δρόμους της πόλης, εν αναμονή της αποτέφρωση των θυμάτων. Κάτοικοι σε κατάσταση σοκ και βυθισμένοι στο πένθος αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους στα κατεστραμμένα κτίρια και εκσκαφείς απομακρύνουν τα συντρίμμια.
Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν στη Λιβύη σωστικά συνεργεία και βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, νερό, καταλύματα και ιατρικό εξοπλισμό.
Το αραβικό δίκτυο αλ Τζαζίρα χτες διαπίστωνε πως οι δύο παράλληλες κυβερνήσεις σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη που διοικούν τη χώρα «μοιράζοντάς την» συνεργάζονται ώστε να ανακουφίσουν, όσο γίνεται, τους εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς και να αποκαταστήσουν τις βασικές υποδομές στις κατεστραμμένες περιοχές που υπέστησαν το τελειωτικό χτύπημα μετά από χρόνια συγκρούσεων και αναταραχών που προκάλεσε η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση του 2011.
Οι περισσότεροι θάνατοι «θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας εκτίμησε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη ότι οι περισσότεροι θάνατοι «θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».
Αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, οι αρχές «θα μπορούσαν να έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε απομακρύνσεις προσώπων και να είχαμε αποφύγει τις περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.
Λόγω των πολυετών εσωτερικών συγκρούσεων που σπαράσσουν τη Λιβύη έχει «καταστραφεί μεγάλο μέρος του συστήματος μετεωρολογικής παρακολούθησης», εξήγησε ο Τάαλας.
Επίσης, σε πολλές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ανάμεσά τους και η Ντέρνα, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους.
Ο αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού,Ερικ Τόλεφσεν, προειδοποίησε για τους κινδύνους από τα εκρηκτικά τα οποία δεν έχουν εκραγεί και μετακινήθηκαν από τα νερά «σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν». Πρόκειται για «έναν επιπλέον κίνδυνο για τους επιζώντες και όσους συμμετέχουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου