Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

«Επιτελικός» βούρκος: Πνίγουν τον λαό, βουλιάζει η κυβέρνηση

Δημήτρης Σταμούλης

Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με το.. επιτελικό κράτος που είναι πανταχού «παρών» όταν πρόκειται για τον έλεγχο και την καταστολή κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος, να είναι ανύπαρκτο για τις λαϊκές ανάγκες. Πριν προλάβει να βγει ο επίσημος απολογισμός από το ρεκόρ καμένων εκτάσεων του καλοκαιριού, η κακοκαιρία για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι –τις εκτιμήσεις τους για την έκταση των καμένων είχε αμφισβητήσει η κυβέρνηση- έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 10 νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοούμενων και τεράστιες καταστροφές σε Βόλο, Πήλιο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Εύβοια. Ολόκληρα χωριά μεταμορφώθηκαν σε λίμνες και εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στις σκεπές, προσμένοντας επί ώρες ένα ελικόπτερο ή μια βάρκα της ΕΜΑΚ…. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν, χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν, σπίτια, καλλιέργειες, περιουσίες θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες. Άνθρωποι κινδύνεψαν ακόμα και στην Αττική, σταθμοί σε μετρό-ΗΣΑΠ μετατράπηκαν σε πισίνες. Ακυρώθηκαν «προληπτικά» τα δρομολόγια της Hellenic Train, ενώ και η ΠΑΘΕ έκλεισε για πολλές ώρες.

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία, μπάζει νερά η «κυβέρνηση του 41%»

Δε φταίει η κλιματική αλλαγή και ο Daniel μόνο για τη βιβλική καταστροφή, αλλά πρωτίστως η παντελής ανυπαρξία κοινωνικού κράτους. Τα ίδια είδαμε με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές με δραματικό απολογισμό συνολικά 28 νεκρούς, εκκενώσεις κακήν κακώς χιλιάδων ανθρώπων, πάνω από 1,7 εκατ. καμένα στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο, Μαγνησία, Εύβοια, ενώ στον Έβρο καταγράφηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ με σχεδόν ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα και ολοκληρωτική καταστροφή του Δάσους Δαδιάς, ενώ δεν ξεχνιούνται οι πρωτοφανείς εικόνες με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.
Άλλο ένα κατόρθωμα της «κυβέρνησης του 41%» ήταν η δολοφονία του Μ. Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια μετά από επίθεση Κροατών ναζί χούλιγκαν, με το μεγάλο κονβόι τους να έχει περάσει τα σύνορα και τη μισή χώρα ανενόχλητο, με την ΕΛΑΣ απλώς να τους κοιτάει. Και το φιάσκο κορυφώνεται με την κτηνώδη δολοφονία του Α. Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά από μέλη του πληρώματος πλοίου της Attica Group, μιας εκ μεγαλύτερων εφοπλιστικών εταιρειών, με το Λιμενικό να είναι άφαντο.

Το σημερινό κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά όχι την κοινωνική πλειοψηφία! Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση νιώθει πλέον την «καυτή ανάσα» της κοινωνίας και την λαϊκή οργή για τη διάλυση κάθε δημόσιου φορέα που προσφέρει κοινωνικό έργο, προς όφελος των ιδιωτών, όπως οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα δασαρχεία, οι τεχνικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών που έχουν μετατραπεί σε ντίλερ έργων και «μεγάλων αναπλάσεων» αδιαφορώντας για βασικές υποδομές όπως καθαρισμούς δασών, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. Δεν είναι για λόγους… ευαισθησίας λοιπόν που ο Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, αλλά ένα επικοινωνιακό τρικ για να αποφύγει το «θάψιμο» των όποιων «εξαγγελιών» του μέσα στον βούρκο της κρατικής διάλυσης.

Μετά την καταστροφή έρχονται οι καταστροφικές αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ

Ο λαός ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες ότι μέσα από τις στάχτες και τις λάσπες, αυτή η κυβέρνηση με τη γνωστή θρασύτητά της, δε θα επιχειρήσει να περάσει τη (διά στόματος Μητσοτάκη)… «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση». Μετά τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, έπονται νέες συμπράξεις με ιδιώτες, «αξιολόγηση» και «ειδικοί στόχοι» για δήμους-περιφέρειες, ενώ στο τραπέζι ξανάρχονται προτάσεις για «ειδικές οικονομικές ζώνες» σε πληγείσες περιοχές (π.χ. Έβρος), με ακόμα πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους «επενδυτές».

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή των εξευτελιστικών pass για τα πιο πληβειακά τμήματα, ενώ προστατεύει επιμελώς μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως σε ενέργεια, τρόφιμα, λιανεμπόριο, που κολυμπάνε στα υπερκέρδη κερδίζοντας από την ακρίβεια. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά στην Ελλάδα επιμένει με διψήφια ποσοστά και νέα άνοδο τον Αύγουστο. Ενώ και ο επερχόμενος χειμώνας θα φέρει «παγωνιά» για τον λαό, με τιμές κοντά στο 1,5 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς οριζόντια επιδότηση, όπως προστάζει το Eurogroup και η «δημοσιονομική σταθερότητα», επιβεβαιώνοντας τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική της.

Ο ελληνικός λαός θα ματώσει για το πλεόνασμα 0,7% έως 1% για φέτος ενώ το 2024 θέλουν 2% ή περίπου 5 δισ. ευρώ! Και καθώς ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης είναι η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα – την Παρασκευή αναμενόταν «λευκός καπνός» από οίκο αξιολόγησης- οι όποιες «παροχές» θα υπακούν στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με νομοσχέδια δε όπως αυτό του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει τις 13 ώρες δουλειάς την ημέρα και ως 78 ώρες την εβδομάδα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην πληρώνουν υπερωρίες, προωθεί νέες ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβάσεις κατά παραγγελία) και ποινικοποιεί το απεργιακό δικαίωμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα πιο γόνιμο έδαφος εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και να «πνίξει» τις εργατικές αντιδράσεις.

Στου Μαξίμου βέβαια έχουν καταλάβει πως έχασαν τον «αέρα» που είχαν την επόμενη των εκλογών. Δεν είναι παντοδύναμοι όσο νομίζουν, και είναι προφανές ότι διαμαρτυρίες, αντιστάσεις και αγώνες θα ξεσπάσουν. Κρίσιμο είναι οι αγώνες να μην παραμείνουν σκόρπιοι και ασύνδετοι, να στοχεύσουν στον πυρήνα της αντεργατικής επίθεσης, και να οργανωθούν από την εργατική βάση, τα ταξικά και μαχόμενα πρωτοβάθμια σωματεία σε κόντρα με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και λογικές συμβολικών αντιδράσεων, προτάσσοντας τους αποφασιστικούς ανατρεπτικούς αγώνες με κλιμάκωση και διάρκεια. Και σε αυτόν τον στόχο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά μια ανασυγκροτημένη και ενισχυμένη –ειδικά στις επερχόμενες εκλογές σε περιφέρειες και δήμους – αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Η ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση στη ΔΕΘ, οι κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων στην Αθήνα και οι απεργιακές αποφάσεις αποτελούν τους προπομπούς μεγάλων αγώνων.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου