Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ο στρατός του Νίγηρα κατηγορεί τη Γαλλία ότι αναπτύσσει δυνάμεις με σκοπό την «επέμβαση»

The Press Project
Ο στρατός του Νίγηρα κατηγορεί τη Γαλλία ότι αναπτύσσει δυνάμεις με σκοπό την «επέμβαση»
Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι συγκεντρώνει δυνάμεις, πολεμικό υλικό και εξοπλισμό σε πολλές γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής με σκοπό τη «στρατιωτική επέμβαση».
Οι σχέσεις με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη του Νίγηρα, υποβαθμίστηκαν αφού το Παρίσι στάθηκε στο πλευρό του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

“Η Γαλλία συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνάμεις της σε πολλές χώρες της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών) ως μέρος των προετοιμασιών για μια επίθεση κατά του Νίγηρα, την οποία σχεδιάζει σε συνεργασία με αυτήν την κοινοτική οργάνωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Νίγηρα, συνταγματάρχης Amadou Abdramane το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κράτος του Σαχέλ βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με το δυτικό αφρικανικό μπλοκ ECOWAS, το οποίο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά εάν αποτύχουν οι διπλωματικές πιέσεις για την επιστροφή του Μπαζούμ στην εξουσία.

Στη δήλωσή του, ο Abdramane είπε ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και 40 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Μπενίν.

Στις 3 Αυγούστου, οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα αποκήρυξαν πολλές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα ως μέρος μιας ευρύτερης μάχης κατά των τζιχαντιστών.

Το Παρίσι, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα, δεν θεωρεί τους στρατιώτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο συμβαλλόμενο μέρος σε αυτές τις συμφωνίες συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, το στρατιωτικό καθεστώς υποστηρίζει ότι οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον «παράνομα» στον Νίγηρα.

Την Τρίτη, πηγή του υπουργείου Άμυνας του Παρισιού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γαλλικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες με το στρατιωτικό καθεστώς για την απόσυρση «στοιχείων» της παρουσίας του στον Νίγηρα, επιβεβαιώνοντας τα σχόλια που έκανε την προηγούμενη ημέρα ο διορισμένος από το καθεστώς του Νίγηρα πρωθυπουργός Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεϊν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου