Στη βουλή ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, χωρίς καμιά ουσιαστική υποχώρηση σε σχέση με τις αντεργατικές διατάξεις που είχε ήδη προαναγγείλει ο Αδ. Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση επιδιώκει μία ακόμα αντιδραστική τομή στο εργατικό δίκαιο μετά και τον νόμο Χατζηδάκη, προωθώντας τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα, την εξαήμερη εργασία, την ελαστικοποίηση- διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς πρωτοβουλία του εργαζόμενου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε βιομηχανία τροφίμων και εργοστάσια εμφιάλωσης, και την ποινικοποίηση της απεργίας και του δικαιώματος στην περιφρούρηση με ποινές εξάμηνης φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο έως 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση… «υποτροπής» οι ποινές διπλασιάζονται. Το υπουργείο επιχείρησε έναν ελιγμό σε σχέση με τις συμβάσεις «επί παραγγελία» μετά τη γενική κατακραυγή, αλλά παραμένει ασαφές εάν οι εργοδότες θα κάνουν αντίστοιχη με τα άλλα είδη συμβάσεων εργασίας υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ ή αν θα είναι στην απόλυτη ευχέρειά τους η δημιουργία ενός φθηνού εφεδρικού δυναμικού προς πάσα χρήση.
Από το βήμα της βουλής, ο Αδ. Γωργιάδης εμφανίστηκε προκλητικός και υπερόπτης. Αναφερόμενος στα ψίχουλα των επιπλέον ωρών και ημερών εργασίας που θεσπίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι «δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο…το εξτραδάκι τους σήμερα είναι μαύρο, το κάνουμε άσπρο, τού δίνουμε και μεγαλύτερη σύνταξη»! Σε σχέση με την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, δεν δίστασε να δηλώσει στα κανάλια ότι έγινε κατ’ απαίτηση των βιομηχάνων τροφίμων και ποτών με αφορμή τον ηρωικό αγώνα των απεργών της Μαλαματίνας. Πατώντας δε στην ανυπαρξία αντιδράσεων από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, διερωτήθηκε «πού είναι η κοινωνία… δε σείεται από τις αντιδράσεις .. να δούμε πόσοι θα απεργήσουν».
Μια πρώτη απάντηση έλαβε η κυβέρνηση με τη μαζική, μαχητική εργατική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη βουλή, που διοργάνωσαν πολλά σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργατικές συλλογικότητες ενώ στήριξαν και οργανώσεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ν.ΚΑ κ.α.
Μαχητική εργατική διαδήλωση στην Αθήνα από πρωτοβάθμια σωματεία
Είναι ωστόσο προφανές ότι καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με συνοπτικές διαδικασίες να ολοκληρώσει το «έγκλημα» την άλλη βδομάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μετρά νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Συνεργός» της είναι καταφανέστατα η αστικοποιημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν έχει βγάλει τσιμουδιά για το νομοσχέδιο. Η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ να αποφασίσει απεργία παρά την πρόταση των Παρεμβάσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά.. χρόνο και το ΠΑΜΕ να προτείνει μεν απεργία αλλά σε «ανοικτή ημερομηνία», ενώ χωρίς συνεδρίαση παραμένουν Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ΟΛΜΕ.
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάει για ψήφιση μέσα στη βδομάδα, το ΠΑΜΕ προτείνει απεργία στις 21/9, αλλά μέχρι την ώρα που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο δεν είχε βγει απόφαση. Οι δυνάμεις του μαχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος έχουν θέσει το θέμα της προκήρυξης απεργίας σε συγκεκριμένη απεργία. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιό της ανενόχλητη. Επείγει επομένως εδώ και τώρα να αποφασιστεί πανεργατική απεργιακή απάντηση, από ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες, σε συγκεκριμένη ημέρα με προοπτική κλιμάκωσης για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου