Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Η ακροδεξιά στον Πειραιά δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Η ακροδεξιά στον Πειραιά δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
Οι ακροδεξιές οργανώσεις έστησαν ένα αντιδραστικό κίνημα, διαδίδοντας σκοταδιστικές αντιλήψεις

Κώστας Μανίκας

▸Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη μέρα που ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τα Τάγματα Εφόδου της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή.

Η δολοφονία του αντιφασίστα καλλιτέχνη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα της εγκληματικής οργάνωσης που συμπεριλάμβανε επιθέσεις, τραυματισμούς, δολοφονίες και σειρά άλλων αδικημάτων με την ανοχή αλλά και την κάλυψη της αστυνομίας, των περισσότερων ΜΜΕ και του πολιτικού συστήματος.
Λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία, άλλο Τάγμα Εφόδου είχε επιτεθεί με δολοφονικούς σκοπούς σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, σχεδόν 1,5 χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή, στο Πέραμα, Αιγύπτιοι αλιεργάτες είχαν δεχτεί τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σπίτι τους. Η ναζιστική οργάνωση είχε επιδοθεί και πιο πριν σε σειρά εγκληματικών πράξεων, όπως η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, επίθεση σε 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Παλαιό Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών, σε πάγκους λαϊκών αγορών κ.λπ.

Η απόκτηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης το 2012, αλλά και προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές, ως προς την ασυλία, τη νόμιμη οπλοκατοχή και οπλοφορία, έδωσε το έναυσμα στους ναζί για ένα διαρκές και βίαιο κύμα δολοφονικών επιθέσεων, με στόχο ταξικούς εργάτες, μετανάστες και πρόσφυγες. Η επίθεση κατά των Αιγυπτίων εργατών, των εργαζομένων στη ζώνη και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα διενεργήθηκαν στις παραπάνω συνθήκες, με παρόμοιο σχέδιο δράσης, από τις οργανώσεις του Περάματος, της Σαλαμίνας και της Νίκαιας αντίστοιχα, οι οποίες, μαζί με την ΤΟ Πειραιά ήταν στελεχωμένες από ναζιστικά κατακάθια του υποκόσμου. Τα κίνητρα των επιθέσεων ήταν πολιτικά και, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, «η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα. Τα εγκλήματα αυτά απορρέουν από αυτήν την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η Χρυσή Αυγή».


Ο Πειραιάς παραμένει το κέντρο των εξελίξεων

Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου περιόρισε τις εκδηλώσεις ναζιστικής βίας, δυστυχώς δεν μετέβαλε τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών και πανελλαδικά και τοπικά στον Πειραιά. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής διέσπειρε τους ψηφοφόρους της σε συνδυασμούς στο φάσμα της Δεξιάς και του ακροδεξιού σκοταδισμού στις εκλογές του 2023. Στην Α’ Πειραιά οι ακροδεξιοί συνδυασμοί πήραν 11.385 ψήφους και 12,18%. Στη Β’ Πειραιά οι ακροδεξιοί συνδυασμοί πήραν 19.524 ψήφους (14,28%), ενώ στις εκλογές του 2012 οι ναζί είχαν 16.172 ψήφους (9,28%).

Δηλαδή ΝΔ και ακροδεξιοί καταλαμβάνουν τις 6 από τις 8 έδρες της Β’ Πειραιά. Στη διάρκεια της καπιταλιστικής επίθεσης, η φτωχοποίηση των μικρομεσαίων και η εξαθλίωση των εργατικών στρωμάτων μετέβαλαν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τις πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις των πολιτών της. Η στροφή στους υπερσυντηρητικούς ή ακροδεξιούς συνδυασμούς δείχνει σαν αντίφαση στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και στο αυταρχικότερο κράτος όμως οι ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, αξιοποιώντας την άθλια αστική διαχείριση, τη σχέση τους με την εκκλησία (ακρίβεια, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, πανδημία, πυρκαγιές, πλημμύρες, ταυτότητες κ.λπ.) έστησαν ένα αντιδραστικό κίνημα, διαδίδοντας σκοταδιστικές αντιλήψεις, που βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και το σύστημα και ποντάροντας στον πολεμοκάπηλο ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας για τις ΑΟΖ των πολυεθνικών και του κεφαλαίου χύνουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο.

Οφείλουμε όλοι, ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, τα εργατικά σωματεία, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Με ένα σύγχρονο αντικαπιταλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα μπορούμε να στείλουμε τον φασισμό στα αζήτητα της Ιστορίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (16.09.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου