▸Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της στην Θεσσαλία η κακοκαιρία «Ντάνιελ». Οι κάτοικοι παλεύουν σχεδόν μόνοι τους, «άφαντοι» κράτος, Περιφέρεια και δήμοι. Σε απόγνωση ο φτωχός πληθυσμός, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μόνο στήριγμα η αλληλεγγύη.
Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετράνε οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, θύματα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» αλλά περισσότερο των διαχρονικών εγκληματικών κυβερνητικών πολιτικών και της πλήρους κατάρρευσης του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Οι συνέπειες για τον φτωχό πληθυσμό της περιοχής φαντάζουν πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες. Οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκατασταθούν από τις αποζημιώσεις και τα οικονομικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια που πλημμύρισαν, ενώ έχουν υποστεί και μεγάλη ζημιά καθώς καταστράφηκαν σπόροι, εφόδια, μηχανήματα.
Από την άλλη, οι κτηνοτρόφοι έχασαν δεκάδες χιλιάδες ζώα και είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο αν θα καταφέρουν ποτέ να επανακάμψουν. Το επόμενο διάστημα προμηνύεται «σκοτεινό» καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας στην περιοχή και επιτάχυνση της φτωχοποίησης μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Μετανάστευση, αστεγία και εξαθλίωση απειλούν πιο άμεσα από ποτέ τον λαό της Θεσσαλίας.
Στην πόλη της Λάρισας, τα νερά έχουν πλέον υποχωρήσει και οι κάτοικοι μετρούν ζημιές σε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως ο Άγιος Θωμάς, η Φιλιππούπολη, οι Αμπελόκηποι και η Νέα Σμύρνη. Τα υπόγεια των εργατικών κατοικιών, γύρω στα 300 σπίτια, πλημμύρισαν. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οχτώ σχολεία της Λάρισας.
«Μέσα στην πόλη της Λάρισας φάνηκε με το πιο σκληρό τρόπο η παραβίαση αντιπλημμυρικών ζωνών, όπου αναχώματα που λειτουργούσαν αποτρεπτικά για πλημμύρες αξιοποιήθηκαν για έργα οδοποιίας και μετατράπηκαν σε δρόμους χωρίς επαρκείς μελέτες στις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλούσαν», σημειώνει μιλώντας στο Πριν ο Νίκος Ταλαχούπης, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας – Ανταρσία για την Ανατροπή (ΑΡΠΑ).
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα γύρω χωριά. Κουτσόχερο, Μάνδρα, Δασοχώρι, Φαλάνη, Κουλούρι, Μελισσοχώρι, Πλατύκαμπος, Δήμητρα, Αμυγδαλή, Καλαμάκι και αρκετά ακόμα πλημμύρισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο είναι ότι σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής (Intercom, Χαλβάς Ολύμπου), με τον κίνδυνο να κλείσουν και εκατοντάδες εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά και αποζημιώσεις. «Μόνο στην Intercom δουλεύουν περίπου 900 εργαζόμενοι», σημειώνει ο Νίκος Ταλαχούπης.
Η δραματική κατάσταση στην Λάρισα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αγώνα και αλληλεγγύη. Το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας, σε συνεργασία με το κοινωνικό ιατρείο διοργανώνει συνεχώς δράσεις αλληλεγγύης, όπως μοιράσματα ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων.
Στον Βόλο, χρειάστηκαν 15 μέρες για να αποκατασταθεί την Τετάρτη 20/9 η υδροδότηση στην πόλη. Σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Ωστόσο, μέχρι την Παρασκευή, το νερό παρέμενε ακατάλληλο σε Πορταριά, Ιωλκό, Μακρυνίτσα, Χάνια και Δρακεία. Την Πέμπτη 21/9 την πόλη ξεσήκωσαν δεκάδες αγρότες του Πηλίου, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα χωριά τους και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στα πλαίσια της απεργιακής συγκέντρωσης.
«Η απόλυτη καταστροφή. Άπειροι άστεγοι και σπίτια κατεστραμμένα. Σοδειές και μηχανήματα χάθηκαν»
Στην Περιφέρεια Τρικάλων, και ειδικά στις περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ υπάρχει πρόβλημα στέγασης με κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια. Παράλληλα υπάρχουν περιοχές, όπως και η Φαρκαδόνα, οι οποίες παρότι επλήγησαν έντονα, δεν έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη ζώνη» ώστε οι κάτοικοι να αποζημιωθούν.
Πολύ δύσκολη παραμένει η καθημερινότητα και στην περιοχή της Καρδίτσας, ειδικά στην περιοχή του Παλαμά. «Η απόλυτη καταστροφή. Άπειροι άστεγοι και σπίτια κατεστραμμένα. Σοδειές και μηχανήματα που χάθηκαν. Και καμιά οργανωμένη αρωγή από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας. Από άμεση βοήθεια έχουν δραστηριοποιηθεί ορισμένες εθελοντικές ομάδες (Αυτοδιαχειριζόμενος Σύλλογος Αιμοδοτών) και οι οικοδόμοι του ΠΑΜΕ ενώ στήθηκε αλληλέγγυο ιατρείο από τους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ για παροχή βοήθειας», δηλώνει στο Πριν η Γιάννα Κατσιαμπούρα, υποψήφια με την ΑΡΠΑ στην Καρδίτσα.
Την ίδια ώρα, η ΑΡΠΑ κάνει λόγο για μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο και ζητά άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων. «Ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια υγρή χωματερή. Πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα, λύματα ανθρώπων και ζώων, καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, ορυκτά κ.λπ., φτιάχνουν ένα τοξικότατο για τους κατοίκους και το περιβάλλον μίγμα, που ταυτόχρονα λειτουργεί σαν καλλιεργητικό μέσο για δεκάδες μικροοργανισμούς. Οι κίνδυνοι είναι προφανείς και έχουν προκύψει σε όλες της περιπτώσεις αντίστοιχων καταστροφών στο παρελθόν», σημειώνει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.09.23)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου