Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA 4-23»: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ελληνικού αστικού κόσμου και του ΓΕΕΘΑ

Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA 4-23»
Από την Δευτέρα 11 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «EUNOMIA 4-23», στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ "η Άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην «EUNOMIA 4-23» με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

● Από την Πολεμική Αεροπορία, 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, 6 Α/Φ RAFALE και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).
● Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.

Η «EUNOMIA 4-23» εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας προβλέπει την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στον πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού
στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών
στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς
στην εξασφάλιση των όρων της οικονομικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και παροχή εγγυήσεων στους επενδυτές
στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που τόσο αρέσκεται να υποστηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ για να συγκαλύψει την καταστροφή που προκαλεί η αστική πολιτική της.

Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε της ιεράρχηση και την αποτελεσματικότητα του κάθε τομέα.
Δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων περιπολούν στα Πομακοχώρια τρομοκρατώντας τους μειονοτικούς πληθυσμούς που το ΓΕΕΘΑ θεωρεί πράκτορες.
Περίπολα του Στρατού καταδιώκουν, συλλαμβάνουν, ασκούν βία και Επαναπροωθούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Ασκήσεις σαν την  «EUNOMIA 4-23» αποκαλύπτουν το πως τα ευρωπαϊκά κράτη είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε αυτοτελώς, συντονίζονται στρατιωτικά για να αναλάβουν αναβαθμισμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να εγγυηθούν ασφάλειας στους εφοπλιστές και τις πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη μεριά η στρατιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας πνίγεται στη Θεσσαλία και καίγεται στον Έβρο αποδεικνύοντας τις δραματικές συνέπειες των Μνημονίων και των αστικών πολιτικών του λιγότερου κράτους.
Επικοινωνιολόγοι καλούνται να διαχειριστούν και αναδιαμορφώσουν την κυρίαρχη προπαγάνδα σε σχέση με τον Στρατό που όχι μόνο δρα καθυστερημένα, αναντίστοιχα των αναγκών  και αναποτελεσματικά, αλλά θέτει το ίδιο το προσωπικό του σε κίνδυνο ενώ ταυτόχρονα απειλείται ο ίδιος από την πυρκαγιά στην Νέα Αγχίαλο και τον Έβρο, τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις αλλά να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού Κινήματος.
 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com  

1 σχόλιο: