Ζημιές σε κτίρια στο Στεπανακέρτ | Gegham Stepanyan, Ombudsman Human Rights of the Artsakh Republic in the breakaway territory of Nagorno-Karabakh in Azerbaijan in his Twitter account via AP
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, φόβοι για επέκταση της κρίσης UPD
efsyn.gr
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός και με την ανησυχία ότι η βία στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να επεκταθεί και σε αρμενικό έδαφος, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του συνεχίζεται, και μάλιστα «με επιτυχία». Σύμφωνα με τις τοπικές αρμενικές αρχές, οι νεκροί από την επιχείρηση που ξεκίνησε την Τρίτη είναι ήδη 27 (εξ αυτών ένα παιδί) και οι τραυματίες 200 (τα 11 παιδιά).
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στο Telegram αναφέρεται ότι «θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί», χωρίς να έχει υπάρξει για την ώρα επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.
Οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από την ώρα που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μετακινήθηκαν σε υπόγεια και καταφύγια, ενώ εξαιτίας της ρίψης βομβών έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, αυξάνονται οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς η περιορισμένη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στον θύλακα τη Δευτέρα δεν κατέστη δυνατό να διανεμηθεί λόγω των βομβαρδισμών.
Σύμφωνα με τον διαμεσολαβητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Γκέγκαν Στεπανιάν, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ η Γενική Εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι αρμενικές δυνάμεις έβαλαν ενάντια στη Σούσα, πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, σκοτώνοντας έναν άμαχο. Ούτε αυτές οι πληροφορίες έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.
Επίσης, αν και το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση περιοριζόταν σε στρατιωτικούς αρμενικούς στόχους, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι δημιουργήθηκαν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την εκκένωση του πληθυσμού.
Προσπάθεια εκτοπισμού των Αρμενίων;
Το ζήτημα που έχει αναδυθεί από την έναρξη αυτής της επιχείρησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι το ενδεχόμενο να είναι υλοποίηση ενός σχεδίου του Αζερμπαϊτζάν να αναγκάσει τους Αρμένιους κατοίκους του να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με τον Τόμας ντε Βάαλ, ανώτερο συνεργάτη στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe, αν και όπως είπε, «είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις», αυτή η στρατιωτική επιχείρση θα μπορούσε να είναι «ένα είδος περιορισμένης στρατιωτικής δράσης που θα προσπαθήσει να εξαναγκάσει χιλιάδες Αρμένιους να φύγουν στην Αρμενία. Και τότε ο Αλίεφ μπορεί να επιτύχει τον στόχο του να καταλάβει το Καραμπάχ σχετικά αναίμακτα».
AP Photo/Siranush Sargsyan
Οι εχθροπραξίες αυτές εξελίσσονται την ώρα που οι σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία, μακροχρόνια σύμμαχό της, περνούν κρίση, καθώς το Γερεβάν καταγγέλλει επανειλημμένα ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη των 2.000 ανδρών δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο προς την Αρμενία, παρόλο που αυτό το καθήκον προβλεπόταν στη συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο του 2020.
Η Αρμενία επίσης προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στη χώρα, καθώς προχώρησε σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και στην επικύρωση της Σύμβασης της Ρώμης, που δημιούργησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διώκει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία.
Ρωσικές εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός
Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη για τη συμφωνία του 2020, που οδήγησε σε μια εύθραυστη κατάσταση ειρήνευσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως αζέρικο έδαφος, αλλά κατοικείται από Αρμενίους, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές ξανά το πρωί της Τετάρτης να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας .
«Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτρέπουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που στο Telegram.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί από μια δραστική κλιμάκωση της έντασης και την έναρξη των εχθροπραξιών» στην περιοχή. Είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους τους από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, προσπαθώντας «να επαναφέρει τη διαδικασία διευθέτησης και την επιστροφή στον πολιτικό-διπλωματικό δρόμο».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «με τον πιο έντονο τρόπο να τερματιστούν οι συγκρούσεις, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να γίνουν αυστηρά σεβαστές η εκεχειρία του 2020 και οι αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «η χρήση βίας για την επίλυση διαφορών είναι απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη και αξιοπρεπή ειρήνη στην περιοχή». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να επιστρέψει στη διπλωματία».
Τις εξελίξεις καταδίκασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πάγια υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου