Νύχτα τρόμου στη Γάζα μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο
efsyn.gr
Φόβοι για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή • Αποφασισμένος ο Νετανιάχου να καταστρέψει τη Χαμάς.
Κορυφώνεται η αγωνία για τους Παλαιστίνιους αμάχους, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο που αξίωσε από περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και να να μετακινηθούν προς τον νότο, εντός ολίγων ωρών.
Διεθνή Μέσα μεταδίδουν πως χιλιάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, γέμισαν με πράγματα των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Πολλοί ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Οικογένειες εθεάθησαν να φεύγουν ακόμα και με τα πόδια παρότι χρειάζεται να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 400.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Από την πλευρά της η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν το ισραηλινό τελεσίγραφο.
«Καταστροφικές οι ανθρωπιστικές συνέπειες»
Τη στιγμή που η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού θεωρείται δεδομένη και δείχνει να είναι θέμα ωρών, υπάρχουν εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμοί και αξιωματούχους χωρών που κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στο ισραηλινό τελεσίγραφο, δήλωσε στην πλατφόρμα «X» ότι η εντολή εκκένωσης «αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη βασική ανθρωπιά». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως για τους Παλαιστίνιους «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος» να μεταβούν, καθώς δρόμοι και σπίτια στη Γάζα έχουν «μετατραπεί σε ερείπια» εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.
| AP Photo/Tsafrir Abayov
Ο εξαναγκασμός φοβισμένων και τραυματισμένων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, να μετακινούνται από τη μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην άλλη, χωρίς καν μια παύση στις μάχες και χωρίς ανθρωπιστική υποστήριξη, είναι επικίνδυνο και εξωφρενικό. Προειδοποίησε επίσης ότι τέτοιος μαζικός εκτοπισμός αμάχων θα έχει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».
Όσο για την Ευρώπη, αυτή εξακολουθεί να στηρίζει τον Ισραήλ, αν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε το ισραηλινό τελεσίγραφο ω «μη ρεαλιστικό».
Τελεσίγραφο δόθηκε από το Ισραήλ και για την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλ Αουντά της βόρειας Γάζας, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους: «Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Οι ΓΧΣ καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα - προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας».
AP Photo/Majdi Mohammed
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε εναντίον ενός ενδεχόμενου μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948. Απέρριψε πλήρως τη μετακίνηση των Παλαιστινίων, «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («Καταστροφή» στα αραβικά) για το λαό μας» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου