Από τη διαμαρτυρία της οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace) στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Η αντίσταση «εντός των τειχών» του Ισραήλ
του Γιώργου Μιχαηλίδη
Πηγή: ΠΡΙΝ
Παράλληλα με τα κύρια μέτωπα κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ένα δεύτερο, εσωτερικό μέτωπο, έρχεται να προστεθεί για το κράτος του Ισραήλ. Πρόκειται για τις αντιπολεμικές και αντικατοχικές φωνές εντός της εβραϊκής κοινότητας τόσο στο ισραηλινό κράτος όσο και διεθνώς. Σαφώς μειοψηφικές, όχι όμως δίχως πολιτική βαρύτητα, οι φωνές αυτές δημιουργούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Νετανιάχου και τον κρατικό μηχανισμό. Το γεγονός αποδεικνύεται από το μπαράζ κατασταλτικών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ τις τελευταίες μέρες προκειμένου να παρεμποδίσει δράσεις και να φιμώσει φωνές που αποδυναμώνουν την «εθνική ενότητα», ενώ συμβάλλουν στην αποδόμηση της κρατικής του προπαγάνδας διεθνώς.
Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας, Γιόαβ Κις, ενέκρινε μια οδηγία σύμφωνα με την οποία τα πανεπιστήμια θα πρέπει είτε να αποβάλλουν είτε να εφαρμόσουν σκληρές πειθαρχικές ποινές εναντίον φοιτητών ή καθηγητών που «εκφράζουν υποστήριξη στη Χαμάς και την Τζιχάντ» εντός των ιδρυμάτων ή στα κοινωνικά δίκτυα. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αναφέρουν εβδομαδιαίως στην αρμόδια κρατική επιτροπή τα πεπραγμένα τους σε αυτό τον τομέα, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν να εφαρμόσουν τις οδηγίες απειλούνται τα ίδια με κυρώσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από μέλη ΔΕΠ και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, οι οποίες μίλησαν για στοχοποίησή τους ενώ η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει για τα τραύματα στην εκπαιδευτική και φοιτητική/μαθητική κοινότητα από τα τελευταία γεγονότα. Παράλληλα κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς «θα μπορούσε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μακαρθισμού και αμοιβαίων καταγγελιών».
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καταστολή των πρώτων κινηματικών αντιπολεμικών εκδηλώσεων σε Τελ Αβίβ και Χάιφα, με βία και συλλήψεις εναντίον διαδηλωτών και ακτιβιστών που κολλούσαν δίγλωσσες αφίσες για την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών. Η κυβέρνηση έχει προληπτικά απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των τριάντα ατόμων, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας σχολίασε για τους συλληφθέντες διαδηλωτές πως αν στηρίζουν τη Γάζα μπορούν να τους βάλουν σε ένα λεωφορείο και να τους στείλουν εκεί. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με σειρά ανακρίσεων και προσαγωγών απλών πολιτών, καλλιτεχνών ακόμα και υποψήφιων δημάρχων, για αναρτήσεις που πιθανόν να «βοηθούν τον εχθρό».
Ταυτόχρονα, εκτός Ισραήλ, εβραϊκές αντικατοχικές οργανώσεις πρωταγωνιστούν σε μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την Αυστραλία ως τις ΗΠΑ, με κορυφαία πράξη την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη, μετά από διαδήλωση χιλιάδων με κεντρικό αίτημα την εκεχειρία. Ας μην υποτιμούμε κι αυτή την πλευρά της αντίστασης στην κρατική πολιτική του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου